Резніков щодо повернення Донбасу: Цьогоріч стануться тектонічні зміни в Росії

Ці зміни покладуть початок в питанні повернення тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей
Резніков щодо повернення Донбасу: Цьогоріч стануться тектонічні зміни в Росії
Олексій Резніков (фото: УНІАН)
3 Квітня 2021, 19:13
читать на русском

Віцепрем'єр-міністр — міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков вважає, що цьогоріч в Росії можуть відбутися події, які допоможуть урегулювати ситуації на Донбасі.

Про це Резніков заявив в етері телеканалу "Дом".

Думаю, в цьому році будуть якісь дуже серйозні зміни в Росії... Я ось відчуваю, стануться тектонічні зміни в Росії. Це моє глибоке відчуття, не переконання — відчуття, - сказав він.

За його словами, ці зміни покладуть початок і змінам в питанні повернення тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей. Втім, для досягнення миру потрібні дії як з боку Росії, так і з боку України.

Є два ключі (перший в України, другий у Кремлі — ред.). Тому для того, щоб відкрити шафу і дістати з неї документ "Мирний договір", потрібні дії як росіян, так і наші", - зазначив віцепрем'єр.

Читайте також

Резніков вважає підписання мирного договору початком нового етапу, оскільки повноцінна реінтеграція територій триватиме щонайменше 25 років.

Але не плутати деокупацію з реінтеграцією. Реінтеграція передбачає ментальне повернення людей. Реінтеграція передбачає розмінування територій, а це десятиліття. Економіку відновити, побудувати нові заводи, нові школи, нові теплоелектростанції. І багато чого іншого. Це десятки років, - розповів він.

Першим містом, яке відвідає Резніков після закінчення окупації, буде Горлівка, а потім Луганськ.


Контекст. Представник української делегації в Тристоронній контактній групі Сергій Гармаш розповів, що Україна зможе повернути окуповані території Донбасу лише дипломатичним шляхом.

Голова української делегації в ТКГ Леонід Кравчук вважає, що перспектив щодо просування в переговорному процесі з Росією про врегулювання ситуації на Донбасі немає.

31 березня відбулося загальне засідання ТКГ на рівні глав делегацій, під час якого Росія відхилила пропозиції України та ОБСЄ про встановлення перемир`я на Донбасі з 1 квітня.

Читайте також наш матеріал: Чи чекає на Україну повномасштабна війна з Росією