Росія може спровокувати міжнародний збройний конфлікт в Європі - Таран

Москва нарощує війська та проводить масштабні навчання
Важливо
Росія може спровокувати міжнародний збройний конфлікт в Європі - Таран
Андрій Таран (фото: УНІАН)
12 Травня 2021, 11:51
читать на русском

Військова політика Кремля може спровокувати міжнародний збройний конфлікт в Європі, тому Росія загрожує не лише країнам Чорноморського й Балтійського регіонів.

Про це заявив міністр оборони України Андрій Таран (досьє Андрія Тарана) на форумі "Україна 30. Безпека країни".

За його словами, Росія створила у власних інтересах конфлікт у Придністров'ї та інші заморожені конфлікти на пострадянському просторі.

Водночас Москва розгортає нову ракетну зброю, нарощує наступальні угрупування військ та проводить масштабні військові навчання на західних кордонах РФ, в окупованому Криму та ОРДЛО.

Така воєнна політика Кремля загрожує нацбезпеці України та інших держав Балтійського та Чорноморського регіону і вона може призвести до подальшої ескалації збройної агресії проти України та спровокувати міжнародний збройний конфлікт у Європі, -зазначив Таран.


Контекст. В головному управлінні розвідки Міністерства оборони України заявили про воєнну небезпеку через стягування російських військ до кордонів. Про ескалацію на Донбасі почали говорити саме через розширення військової присутності біля кордонів України.

15 квітня Росія закрила частину акваторій Чорного моря у напрямку Керченської протоки для іноземних військових кораблів і державних суден інших країн, мотивуючи рішення військовими навчаннями. Акваторія буде закрита до жовтня 2021 року.

США глибоко стурбовані рішенням Росії закрити частину акваторій Чорного моря і назвали такий вчинок "неспровокованою ескалацією".

У Парламентській асамблеї Ради Європи звинуватили Росію у зриві мирних зусиль з врегулювання ситуації на Донбасі та закликали припинити військові провокації та нарощування військ. Група парламентарів пригрозили РФ новими санкціями.

Читайте також наш матеріал: Чи чекає на Україну повномасштабна війна з Росією 

Читайте також