Росія намагається "витиснути" Україну з переговорів щодо Донбасу - Гармаш

Головне, що переговори не зірвані та тривають
Росія намагається "витиснути" Україну з переговорів щодо Донбасу - Гармаш
Сергій Гармаш, Фото: Фейсбук
31 Березня 2021, 10:38
читать на русском

Член української делегації в Тристоронній контактній групі Сергій Гармаш заявив, що Росія намагається "витиснути" Україну з переговорів щодо Донбасу.

Про це Гармаш розповів в етері телеканалу "Україна 24".

За його словами, головне, що на сьогодні, переговори не зірвані, а процес триває. Хоч, на його думку, Росія все ж намагається не врегулювати конфлікт на Донбасі, а просто "витіснити" Україну з перемовин.

Хоча у мене складається враження, що для Росії головна мета — не мирне врегулювання, а змусити нас вийти з переговорів і потім звинуватити у зриві переговорного процесу, - зазначи він.

Гармаш зазначив, що засідання політичної підгрупи ТКГ, яке відбулось 30 березня, певною мірою було конструктивним. Цього разу на засіданні не було представниці "ДНР" Майї Пирогової, яка засуджена в Україні за тероризм, та в унікальному форматі.

Читайте також

Перші п'ять годин тривали двосторонні консультації модератора від ОБСЄ з представниками делегацій, потім пів години була неофіційна інформаційна зустріч офіційних представників делегацій. А ось після цього пів години працювала офіційна робоча група.

Там оголосили, що Пирогову терміново госпіталізували через стан здоров'я, тому вона не присутня.

Далі подивимося, ми заявили в черговий раз, що якщо вона буде присутня, то українська делегація вийде з-за столу переговорів, — сказав представник української делегації.

Гармаш наголосив, що ОБСЄ як модератор показав, що розглядає як сторону переговорів, як окрему делегацію, представників ОРДЛО.


Контекст. Голова Офісу президенту Андрій Єрмак заявив, що Україна та західні партнери підготували план мирного врегулювання ситуації на Донбасі. Він чекає, коли Росія або схвалить його, або заявить відкрито, що не хоче миру.

Речник української делегації в ТКГ щодо Донбасу Олексій Арестович заявив, що Росія готує якийсь "нехороший сюрприз" на Донбасі і це обернеться загостренням ситуації на фронті.

Голова української делегації в ТКГ Леонід Кравчук вважає, що перспектив щодо просування в переговорному процесі з Росією про врегулювання ситуації на Донбасі немає.

1