Росія не підтримала створення демілітаризованої зони навколо ЗАЕС

Окупанти нібито "захищають" АЕС, зокрема від "терактів"
Росія не підтримала створення демілітаризованої зони навколо ЗАЕС
Запорізька АЕС під окупацією / Фото: DR
12 Серпня 2022, 10:45
читать на русском

Постійний представник Росії при ООН Василь Небензя не підтримав пропозицію щодо створення демілітаризованої зони навколо Запорізької атомної електростанції.

За його словами, окупанти нібито "захищають" АЕС, зокрема від "терактів". Своєю чергою він вважає, що з боку України можливі "провокації".

Демілітаризація станції може зробити її вразливою для тих, хто захоче її відвідати. Якими будуть їхні цілі та завдання, ніхто не знає. Ми не можемо виключати будь-яких провокацій, терористичних атак на станцію, яку ми повинні захистити, – цинічно висловився Небензя, цитує "Интерфакс".

Нагадаємо, 3 серпня у МАГАТЕ заявили, що Запорізька атомна електростанція повністю вийшла з-під контролю Міжнародної агенції з атомної енергії та що принципи ядерної безпеки на станції порушені.

6 серпня стало відомо, що російські війська завезли невідомий вантаж на Запорізьку АЕС, можливо, для замінування електростанції. 

8 серпня в Енергоатомі заявили, що окупанти можуть підірвати Запорізьку атомну станцію, яку замінували солдати армії рф.

Експерти оцінили можливі наслідки аварії на Запорізькій атомній електростанції. До аварії може призвести пожежа, вибух або ураження снарядами, бомбами, ракетами.

США закликали росію негайно вивести війська з української території, а також дозволити доступ персоналу МАГАТЕ до Запорізької АЕС та створити демілітаризовану зону.

Читайте також