Росія переслідує 130 українців, а в незаконному полоні перебуває 314 громадян, - Денісова

Серед ув’язнених – багатодітні батьки, люди з тяжкими захворюваннями, громадські журналісти та правозахисники
Росія переслідує 130 українців, а в незаконному полоні перебуває 314 громадян, - Денісова
В’язниця, колючий дріт Фото: od.gp.gov.ua
28 Січня 2022, 18:41
читать на русском

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова заявила, що правовий статус 444 політв’язнів та заручників врегульовано.

Про це омбудсман написала у своєму Telegram-каналі.

Вітаю ухвалення Верховною Радою України Закону України "Про соціальний і правовий статус осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, та членів їх сімей" (№6104), який передбачає створення реєстру політв’язнів, - зазначила вона.

Згідно з законом, визначаються підстави та процедури встановлення зазначеного факту, а також передбачає низку соціальних гарантій. Зокрема, закріплює можливість надання медичної та реабілітаційної допомоги, санаторно-курортного лікування особам, щодо яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України.

Крім того, після їх звільнення передбачається відшкодування витрат на професійну правову допомогу, яка надавалася для захисту їхніх прав і законних інтересів.

Денісова наголосила, що наразі РФ за політично-релігійними вмотивованими звинуваченнями переслідує 130 громадян України, з яких 121 перебуває в ув’язненні (15 – в тимчасово окупованому Криму, 106 – на території Російської Федерації) та 9 осіб позбавлені права на свободу пересування. 76 осіб вже засуджено на тривалі терміни, решта – 45 осіб перебувають під судом і слідством.

Водночас на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей у незаконному полоні перебуває 314 громадян України, з них – 33 жінки та 44 військовослужбовці. Серед ув’язнених – багатодітні батьки, люди з тяжкими захворюваннями, громадські журналісти та правозахисники.

Читайте також наш матеріал: Звільнення Денісової: хто і за що хоче відправити у відставку Уповноваженого ВРУ з прав людини

Читайте також