Росія збільшила кількість військових на кордоні з Україною - США

Америка звинуватила Росію у брехні
Головне
Росія збільшила кількість військових на кордоні з Україною - США
Російська військова техніка Фото: https://www.facebook.com/mod.mil.rus/photos
17 Лютого 2022, 10:29
читать на русском

Сполучені Штати Америки звинуватили Росію, яка заявила про відведення військ від українських кордонів, у брехні.

Під час телефонного брифінгу у Вашингтоні високопоставлений чиновник адміністрації президента США Джо Байдена заявив, що РФ навпаки збільшила свій військовий контингент, передає Бі-Бі-Сі.

За його словами, США можуть підтвердити, що впродовж кількох останніх днів Росія збільшила присутність своїх сил на українському кордоні ще на 7 тисяч військових".

Тим часом у НАТО також не помітили зменшення присутності російських військ на українських кордонах.

Генсек Альянсу Єнс Столтенберг заявив, що загроза з боку Росії стає "новою нормою".  За його словами, нарощування Росією військових сил показало, що Москва готова силовими методами боротись з європейською безпекою.

Тим часом естонська розвідка повідомляє у своїй доповіді, що Росія може почати наступ на Україну у другій половині лютого:

За нашою оцінкою, російські збройні сили готові розпочати повномасштабну військову операцію проти України з другої половини лютого. Після досягнення військової готовності для початку операції потрібне лише політичне рішення. Якщо Росія вибере війну, рівень військової загрози в Європі зросте.

У документі зазначається, що восени 2021 та взимку 2022 року Росія мобілізувала 150 000 осіб на кордоні з Україною, розгорнувши підрозділи та війська з усіх своїх військових округів:

Це найбільше військове нарощування Росією за останні 30 років.

Також Росія перекинула близько 20 000 військових до Білорусі в рамках своєї військового вишкілу.

Зазначається, що взимку 2021-2022 років відбулося значне зростання діяльності російських спецслужб і підрозділів спецназу проти стратегічно важливих об’єктів в Україні.

Нагадаємо, з початку року через скупчення російських військ на кордонах України світові лідери заявляли про можливе вторгнення Росії в Україну. Після публікації супутникових знімків, на яких зафіксована велика кількість російської військової техніки, країни почали доставляти до України військову допомогу та розміщати свої контингенти на території Східної Європи.

Президент Володимир Зеленський назвав скупчення російських військ на кордоні з Україною "маневрами для шантажу".

15 лютого 2022 року Міноборони Росії запевнило про відвід частини військ від кордонів України. 16 лютого Росія заявила про часткове відведення своєї військової техніки з окупованого Криму.

Президент України Зеленський заявив, що наразі не бачить анонсованого Росією відведення військ від кордонів.

Читайте також

1