Росія тримає своїй війська біля українських кордонів для шантажу - Зеленський

Україна готова до будь-яких сценаріїв
Важливо
Росія тримає своїй війська біля українських кордонів для шантажу - Зеленський
Володимир Зеленський Фото: president.gov.ua
14 Грудня 2021, 13:06
читать на русском

Президент Володимир Зеленський прокоментував скупчення російських військ на кордоні з Україною. За його словами, РФ використовує військові маневри для шантажу.

Про це Зеленський сказав в інтерв’ю  італійській газеті La Repubblica, пише Офіс президента.

Для чого використовуються війська, які скупчені поблизу нашого кордону? Це потенціал для шантажу. Причому передусім проти західних держав. Але якщо кількість російських військ зростатиме, то шантаж стане ще більш жорстким, що можна буде назвати підготовкою до розширення агресії проти нашої держави та, можливо, регіону в цілому, - сказав він.

За словами президента, Україна не бачить сюрпризів у тому, що відбувається на наших східних кордонах. Росія почала цю війну у 2014 році, і відтоді Україна готова до будь-яких сценаріїв, але так не скажеш про інші європейські країни.

Наприклад, Німеччина нещодавно завадила нам у постачанні по лінії НАТО протидронних рушниць та протиснайперських систем, які є виключно оборонними інструментами. Невже ми на восьмому році війни не маємо на них права? Очевидно, що маємо, - наголосив президент.

Зеленський додав, що будь-яка демократична держава, яка захищається від агресії, повинна мати право на придбання подібних оборонних інструментів. Але у деяких столицях усе ще перемагає страх.

Нагадаємо, останнім часом шириться інформація, що Росія стягує війська до українських кордонів. Зокрема, начальник Головного управління розвідки міністерства оборони України Кирило Буданов заявив, що Росія сконцентрувала на кордоні з Україною понад 92 тисячі військовослужбовців. Він каже, що це може свідчити про підготовку Росії до наступу вже цієї зими.

У Росії спростовують інформацію щодо намірів здійснити вторгнення в Україну. Однак Головне управління розвідки Міністерства оборони України повідомило про нарощування Росією окупаційних військ на тимчасово окупованій території в Донецькій та Луганській областях.

Своєю чергою міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що Росія може напасти на Україну наприкінці січня 2022 року.

7 грудня через ескалацію біля українських кордонів президент США Джо Байден 7 грудня провів відеозв'язок з президентом Росії Володимиром Путіним. Після цього Байден зателефонував президенту України Володимиру Зеленському та запевнив його у підтримці в разі вторгнення Росії до України.

Читайте також