СБУ спіймала чиновників на спробі вивезення військових товарів з України

Організатори планували експортувати деталі до однієї з середньоазіатських країн
СБУ спіймала чиновників на спробі вивезення військових товарів з України
Фото: ssu.gov.ua
8 Грудня 2020, 14:09
читать на русском

Контррозвідники Служби безпеки України викрили посадовців, які хотіли незаконно експортувати товари військового призначення.

Про це повідомила пресслужба СБУ.

Працівники СБУ задокументували та блокували протиправну діяльність чиновників одного з українських суб’єктів господарювання, які порушили чинне законодавство у сфері державного експортного контролю та намагалися незаконно вивезти з України товари військового призначення.

Організатори планували експортувати до однієї з середньоазіатських країн складові агрегати для зенітно-ракетного комплексу "Оса-АКМ", які належать до системи розвідки цілей, їх показу, визначення дальності до них, спостереження та супроводження цілі, - йдеться у повідомленні пресслужби.

Зазначається, що зенітно-ракетний комплекс "Оса-АКМ" призначений для захисту військ на марші й у рухливих видах бою, а також стратегічних наземних об’єктів від пілотованих та безпілотних засобів повітряного нападу на малих і середніх висотах.

Читайте також

Зловмисники, щоб пройти митний контроль без проблем, вказали у документах неправдиву інформацію щодо дійсних найменувань товару та мети його цільового використання. Відповідно у відправників не було дозвільних документів Державної служби експортного контролю України на військові товари.

Згідно зі статтями 214 та 216 Кримінального процесуального кодексу України, задокументовані документи передадуть до органів досудового розслідування з метою прийняття процесуального рішення щодо внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками вчинення злочину, передбаченого ч. 1 ст. 333 (порушення порядку здійснення міжнародних передач товарів, що підлягають державному експортному контролю) Кримінального кодексу України.

Раніше повідомлялось, що у листопаді 2020 року контррозвідка Служби безпеки України спіймала посадовців однієї із київських структур у сфері державного експортного контролю, які намагалися вивезти з України товари військового призначення.

Нагадаємо, що Служба безпеки України повідомила про викриття схеми розтрати бюджетних коштів під час держзакупівель військового майна командуванням однієї з військових частин, дислокованих у Полтавській області.

1