Що буде, якщо станеться аварія на Запорізькій АЕС - прогноз вчених

Витік радіації загрожуватиме не лише Україні
Важливо
Що буде, якщо станеться аварія на Запорізькій АЕС - прогноз вчених
Радіаційна небезпека Фото: Nejc Košir з Pexels
18 Серпня 2022, 15:02
читать на русском

Учені Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС України та НАН України змоделювали ситуацію, що може статися внаслідок аварії на Запорізькій атомній електростанції.

Зазначається, що за нинішніх погодніх умов у випадку аварії на ЗАЕС радіоактивне забруднення, звичайно, найпершсе торкнулося України, однак зачепило б і сусідні держави.

Відповідно до результатів розрахунків, найвищі значення концентрацій радіоактивних аерозолів могли б спостерігатися в межах території України, особливо у ближній зоні від джерела викиду, радіусом 50-100 км практично у всіх напрямах від ЗАЕС.

Значні концентрації радіонуклідів можуть досягнути Києва. Частково радіоактивні домішки можуть бути також винесені на території сусідніх держав – східну частину Білорусі, Польщу, країни Балтії. У кінці змодельованого періоду основним напрямом перенесення радіонуклідів є східний, у результаті чого значні концентрації радіоактивних аерозолів можу спостерігатися над окупованими частинами Донецької та Луганської областей.

Наголошується, що через неможливість визначення точних характеристик джерела викидів при гіпотетичній аварії на ЗАЕС, результати чисельного моделювання слід інтерпретувати лише якісно і відносно.

Нагадаємо, 3 серпня у МАГАТЕ заявили, що Запорізька атомна електростанція повністю вийшла з-під контролю Міжнародної агенції з атомної енергії та що принципи ядерної безпеки на станції порушені.

6 серпня стало відомо, що російські війська завезли невідомий вантаж на Запорізьку АЕС, можливо, для замінування електростанції. 

8 серпня в Енергоатомі заявили, що окупанти можуть підірвати Запорізьку атомну станцію, яку замінували солдати армії рф.

Експерти оцінили можливі наслідки аварії на Запорізькій атомній електростанції. До аварії може призвести пожежа, вибух або ураження снарядами, бомбами, ракетами.

Що робити у разі радіаційних викидів?

Що робити у ядерної катастрофи Інфографіка: Саме тут

Що робити у випадку ядерної катастрофи, поради від МОЗ:

Ядерна катастрофа, поради від МОЗ https://www.facebook.com/moz.ukr

Ядерна катастрофа, поради від МОЗ https://www.facebook.com/moz.ukr

За інформацією Запорізької ОДА, у випадку радіаційної аварії на Запорізькій АЕС оповіщення про початок евакуації на території району буде здійснюватися шляхом передачі мовної інформації з використанням мереж провідного радіомовлення, радіо FM по програмі УР-1, 3-х каналів центрального телебачення "Перший національний", "1+1", "НТН", місцевих телекомпаній "Запоріжжя" та "ТВ-5".

Будуть залучатися транспортні засоби пожежної служби та поліції, обладнані сигнально-гучномовними пристроями, приватний транспорт з включеним клаксоном, церкви – дзвонами (на сполох), підприємства, на яких розміщені системи оповіщення.

Читайте також

1