Гендиректор МАГАТЕ готовий очолити делегацію на ЗАЕС - Кулеба

Ця місія необхідна для протидії загрозам безпеці, спричиненим російською агресією
Гендиректор МАГАТЕ готовий очолити делегацію на ЗАЕС - Кулеба
Запорізька АЕС / Фото: Енергоатом
18 Серпня 2022, 12:48
читать на русском

Голова Міжнародної агенції ООН з атомної енергетики Рафаель Маріано Ґроссі заявив про готовність очолити делегацію на Запорізьку атомну електростанцію.

Про це повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба у своєму Twitter-каналі, наголосивши на нагальності такої місії, аби протидіяти загрозам безпеці, спричиненим російською агресією.

Рафаель Маріано Ґроссі поінформував мене що, у відповідь на запрошення України, він готовий очолити делегацію МАГАТЕ на Запорізьку атомну електростанцію. Я підкреслив нагальність такої місії, аби протидіяти загрозам безпеці, спричиненим російською агресією, - написав Кулеба.

Водночас сам Ґроссі та пресслужба МАГАТЕ наразі не коментували розмову, про яку повідомив міністр.

Своєю чергою Енергоатом наполягає, щоб на Запорізьку АЕС направили безпекову місію.

Вона повинна відбутися у чіткій відповідності до українського національного законодавства, через території, підконтрольні Україні, та з повною повагою до міжнародного права. А її головним результатом має стати виведення російських військових і персоналу Росатома з самої ЗАЕС та з міста-супутника Енергодар.

Нагадаємо, 3 серпня у МАГАТЕ заявили, що Запорізька атомна електростанція повністю вийшла з-під контролю Міжнародної агенції з атомної енергії та що принципи ядерної безпеки на станції порушені.

6 серпня стало відомо, що російські війська завезли невідомий вантаж на Запорізьку АЕС, можливо, для замінування електростанції. 

8 серпня в Енергоатомі заявили, що окупанти можуть підірвати Запорізьку атомну станцію, яку замінували солдати армії рф.

Експерти оцінили можливі наслідки аварії на Запорізькій атомній електростанції. До аварії може призвести пожежа, вибух або ураження снарядами, бомбами, ракетами.

Читайте також

1