Що робити після отримання повістки: пояснення юриста

До військкомату необхідно взяти документ, що засвідчує особу, військовий квиток, документи про стан здоров'я, сімейний стан, навчання
Що робити після отримання повістки: пояснення юриста
ЗСУ, Збройні сили України / Фото: Depositphotos
17 Серпня 2022, 19:52
читать на русском

Чоловік, якому вручили повістку, повинен з'явитися у військкомат у визначений термін.

Про це повідомила юрист Лідія Карплюк, передає 24 канал.

Людина, яка отримала повістку, зобов'язана у терміни, визначені в ній, з'явитися до військкомату. При цьому необхідно мати з собою документ, що засвідчує особу, військовий квиток (інший військово-обліковий документ), документи, що належать до стану здоров'я, сімейного стану, навчання тощо. Тобто будь-які документи, які можуть бути підставою для відстрочення від призову на військову службу під час мобілізації. Підсумком такого візиту може бути лише уточнення або з'ясування облікових даних особистості, - сказала Лідія Карплюк.

Адвокат Катерина Аніщенко пояснила, що перед підписанням повістки необхідно ознайомитися з текстом та правильністю заповнення. Зокрема, в повістці повинно бути зазначено:

  • ПІБ, рік народження та адреса;
  • місце роботи; вид повістки (уточнення облікових даних, проходження медкомісії, прибуття до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (раніше - військкомат), призов на військову службу);
  • дата, час і адреса - коли і куди потрібно з'явитися; Назва органу, печатка, підпис, прізвище, ім'я та по батькові керівника військкомату.

У разі, якщо ви виявили, що повістка невірно заповнена, не поспішайте підписувати її. Перед підписом слід зазначити, що вона складена з порушеннями. Окремого поля для цього в порядку немає, але можна зробити напис на вільному місці, поставивши дату і підпис. Вкажіть про всі недоліки й лише потім ставте свій підпис, - сказала Аніщенко.

За її словами, важливо, аби повістку вручили особисто. Зокрема, вона повинна бути вручена за місцем проживання/роботи або навчання тим військкоматом, у якому військовозобов'язаний перебуває на військовому обліку.

Своєю чергою у разі ігнорування повістки, це може бути розцінено як кримінальну відповідальність, у результаті чого передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до п'яти років.

Проте Карплюк пояснили, що нині Нацполіція може здійснювати адміністративне затримання (до трьох годин, у необхідних випадках для встановлення особи та/або з'ясування обставин правопорушення – до трьох діб) при порушенні призовниками, військовозобов'язаними, резервістами правил військового обліку, порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію.

Нагадаємо, Мобілізація – одна з невід’ємних частин війни. Водночас не всі однаково можуть бути готовими до неї.

Читайте також

1