Щоби не арештували майно: родина Гринкевичів віддала усі свої квартири як заставу за кредитами

Світлана Гринкевич напередодні арешту чоловіка та після нього, віддала під заставу за кредитами всі чотири квартири загальною вартістю у 29 млн грн
Головне
Щоби не арештували майно: родина Гринкевичів віддала усі свої квартири як заставу за кредитами
1 Лютого 2024, 11:43
читать на русском

Світлана Гринкевич, дружина львівського бізнесмена Ігоря Гринкевича, передала під заставу за кредитними угодами чотири люксові квартири у Києві та Львові. Також у родини Гринкевичів знайшли незаконний самобуд у Львові.

Про це йдеться у розслідуванні hromadske.

Світлана Гринкевич віддала під заставу чотири квартири в Києві

Видання зазначає, що у травні 2023-го року Світлана Гринкевич придбала дві квартири у Новопечерських липках у Києві на 50 та 123 м² по сусідству. На той час подібні апартаменти коштували 20 млн грн.

Через день після арешту чоловіка, 31 грудня минулого року, Світлана Гринкевич узяла кредит на 5 млн грн у такого собі Олександра Лапшина. А вже 2 січня вона наклала через цей кредит обтяження на обидві квартири у нотаріуса. В реєстрі нині це значиться як договір іпотеки.

"Якщо людина боїться, що в неї там можуть щось забрати, вони йдуть до нотаріуса й кажуть: "От у нас є розписка на мільйон, ми хочемо під цю розписку укласти договір іпотеки". Закон України про іпотеку вказує, що іпотекотримач є пріоритетним стягувачем. Тобто, майно забезпечене іпотекою, не можуть забрати", – пояснив hromadske адвокат Ярослав Бутирін.

Іпотекотримачем обох квартир нині значиться саме Олександр Лапшин. Відповідно, поки борг не буде повернуто, – квартира недоступна для арештів і конфіскацій.

Ще два об’єкти нерухомості Світлана взяла під заставу вже сама надавши позику власній матері Ірині Федак. Остання придбала квартиру в клубному будинку A Nova House у Києві вартістю у два млн грн 8 грудня 2023 року. А вже 15 грудня обидві оформили в нотаріуса договір іпотеки: донька начебто позичила мамі $135 тис. (майже п'ять млн грн), але ще в листопаді.

Того самого дня, 15 грудня 2023 року, Світлана Гринкевич та Ірина Федак оформили у нотаріуса ще один договір позики, тепер уже на люксові апартаменти у Львові під 130 м². Вони були придбані в листопаді 2023 року. Така нерухомість коштувала щонайменше сім млн грн.

"Договори про кредит і договір про іпотеку укладають в один день у нормальних умовах. Це робиться в одному місці в один час. Коли розписка або позика — сьогодні, а іпотека — через три дні, виглядає тупо, але цілком законно. З’ясувати, коли там реально була написана розписка — неможливо", — підкреслює Бутирін.

Так, Світлана Гринкевич напередодні арешту чоловіка та після нього, віддала під заставу за кредитами всі чотири квартири загальною вартістю у 29 млн грн.

Самобуд Гринкевичів просто посеред лісу

Також у родини Гринкевичів,  у Львові є побудована без дозволів вілла в лісовій місцевості. Про це повідомив у Facebook заступник львівського міського голови Любомир Зубач.

"Гринкевичі збудували віллу у Львові без дозволів. При цьому так виглядає, що прихопили міську землю і "трохи" лісу. Басейн там, де мали би бути сади. Особняк, що своїм подвір’ям заліз на землі природо-заповідного фонду. Захоплення двох комунальних ділянок. Та самовільна дорога через ліс", – написав Зварич.

Чиновник зазначив, що про віллу-самобуд посеред лісу у мерії дізналися із запиту від журналістів. Він наголосив, що щодо оформлення чи оренди землі, як і стосовно дозволів на спорудження будинку, власники до Львівської міської ради не звертались.

За його словами, будинок збудований у районі вулиці Тракт Глинянський, а точніше – вулиць Лодія – Наступальна.

"Це колишні землі садового товариства під назвою Споживче товариство "Пролісок", які міська рада передала членам цього ж товариства у приватну власність ще далекого 1998 року. Треба сказати, що це фактично у лісі і до ділянок, які нас цікавлять, нема міської дороги. Туди можна потрапити хіба через подвір’я сусідів. І то не на авто. Або ж через ліс. Очевидно, щоб збудувати цілу віллу на сотні квадратних метрів, потрібен був заїзд для будівельної техніки. І саме для цього, так виглядає, просто посеред лісу прорубали дорогу", - додав посадовець.

Будинок збудовано на ділянці площею 9,5 соток землі, але він там не помістився і зайняв частину іншої ділянки, яка призначена під садівництво, а не для забудови. Три з чотирьох ділянок у власності родини Гринкевичів з 2019 року, тільки одну вони придбали вже під час війни, у серпні 2022-го.

За словами сусідів, улітку 2023 року тут тривали активні будівельні роботи, які припинились на початку зими, коли сімʼя Гринкевичів опинилась в центрі корупційного скандалу. При цьому, цей маєток не зафіксований у реєстрі нерухомості, тому в межах кримінального провадження арешт на це майно не накладений.

Журналісти стверджують, що Ірина Федак купила всі чотири ділянки разом із садовими будинками на них, а у 2022 році переписала основну ділянку на доньку, де й почали будувати житловий будинок площею 600 м2. У розслідуванні вказано, що за проєктом у будинку має бути сауна, кінотеатр, спа-зона, читальний зал, спортзал, три спальні, пʼять санвузлів. За підрахунками журналістів, маєток Гринкевичів може коштувати близько 20 млн грн.

Львівська міська рада уже скерувала листи в усі можливі інстанції, аби ті вжили заходів відповідно до своїх повноважень – йдеться, зокрема, про Держгеокадастр, Державну екоінспекцію, Нацполіцію, Західне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства та Філію "Львівське лісове господарство" ДСГП "Ліси України".

Нагадаємо, 17 січня п’яти членам злочинної організації повідомлено про підозру у створенні та участі у злочинній організації та у заволодінні чужим майном шляхом зловживання довірою (шахрайство), вчиненому в умовах воєнного стану, в особливо великих розмірах, злочинною організацією (ч. 5 ст. 190, ч. 1,2 ст. 255 КК України).

Печерський районний суд Києва обрав запобіжний захід трьом із 5 фігурантів справи про оборудки із закупівлями одягу й білизни для Збройних сил України львівського бізнесмена – арештував із півмільярдною заставою.

22 січня, Гринкевича - молодшого затримали в Одесі при спробі втечі за кордон. Романа Гринкевича відправили в СІЗО з можливістю вийти за пів мільярдну заставу.

11 січня 2024 року ДБР повідомило, що суд арештував майно сім’ї та підконтрольних фірм Гринкевича. А за висновками експертів, вся поставлена продукція компаніями бізнесмена на потреби Міноборони у 2023 році не відповідає якісним характеристикам та неможлива для використання військовослужбовцями ЗСУ.

Детально про те, як львівський бізнесмен Ігор Гринкевич намагався підкупити заступника керівника відділу Головного слідчого управління ДБР за $500 тисяч, можна прочитати тут.

Читайте також

1