Шмигаль розповів про два підходи, які мали б зменшити ціну на газ

Крім того, НКРЕКП перевірить усіх газопостачальників, які мають високі тарифи
Головне
Шмигаль розповів про два підходи, які мали б зменшити ціну на газ
Ціни на газ (Фото: КМУ)
11 Січня 2021, 19:15
читать на русском

Прем`єр-міністр України Денис Шмигаль розповів про напрацьовані разом з керівництвом Міненерго, НАК "Нафтогаз", НКРЕКП, Оператором ГТС та представниками Офісу президента два підходи, які мали б суттєво знизити тарифи на газ для населення.

Про це Шмигаль написав у своєму телеграм-каналі.

За словами прем`єра, перший з двох підходів — це формування тарифів на газ за формулою "ціна на європейських хабах "мінус" транспортування газу до України". Підхід запропонувало Міненерго. Крім того, пропонується тимчасово обмежити маржу для газопостачальників. Очікується, що це суттєво знизить тарифи і нівелює спроби спекулянтів зберегти надприбутки в умовах формування нових європейських правил.

Читайте також

Другий підхід запропонувала ДК "Нафтогаз", — це посилення конкуренції на ринку шляхом обов’язкової публікації всіма газопостачальними компаніями свого річного тарифу на газ, як це вже робить "Нафтогаз". Крім того, пропонується, аби газопостачальні компанії почали активно конкурувати за базу споживачів, що призведе до зниження тарифів у межах відкритих торгів. Очікуваний результат: посилення конкуренції та, як наслідок, суттєве зменшення платіжок для українців.

Також за результати наради з відповідальними відомствами сформовано механізм, який дозволить зменшити ціну на транспортування газу. НКРЕКП терміново починає ретельну перевірку всіх газопостачальників, які на сьогодні мають найвищі тарифи на цю послугу, - додав Шмигаль (досьє Дениса Шмигаля).

Нагадаємо, що Кабінет міністрів України скасував пільговий тариф на електроенергію для населення на перші 100 кВт-год по 90 копійок. Також саме Кабінет міністрів раніше схвалив зростання цін на газ для побутових споживачів.

Після зростання тарифів і паралельного запровадження локдауну у багатьох містах України розпочалися карантинні бунти. Люди протестують проти високих тарифів у платіжках за газ, опалення і електроенергію.

1