Силовий варіант виключається: Резніков розповів, як Україна повертатиме окупований Крим

Україна планує забрати окупований півострів у Росії політико-дипломатичним шляхом
Головне
Силовий варіант виключається: Резніков розповів, як Україна повертатиме окупований Крим
Олексій Резніков (фото: УНІАН)
2 Вересня 2021, 10:55
читать на русском

Віцепрем'єр-міністр, міністр з питань реінтеграції окупованих територій Олексій Резніков розповів про кроки, які Україна збирається робити для повернення окупованого Росією Криму.

В інтерв'ю Ліга.net урядовець виключив силовий варіант розвитку подій.

Звичайно, потрібно готувати і правову позицію для всіх варіантів міжнародних судів. Я вважаю, що ми не зможемо звільнити Крим військовим шляхом. Сучасна стратегія – політико-дипломатичний шлях. До неї відноситься і потужний юридичний фронт усього цивілізованого світу проти РФ. Окупація Криму і частини Донбасу, збитий рейс МН-17, блокування судноплавства в Азовському і Чорноморському регіонах. Від дій Росії на морі страждають уже й інші країни. Включно і країни НАТО, - сказав він.

Резніков не зміг сказати, скільки часу займе деокупація Криму, але вірить, що це відбудеться швидко.

Як юрист - не люблю припущення. Світ дуже швидко змінюється. А з ним – і перспективи Росії як країни-бензоколонки. Думати, що Росія і далі буде триматися на нафті й газі – це помилка. Європа каже: до 2030 року ми відмовимося від бензинових двигунів. Тому я впевнений, що ми побачимо деокупацію досить швидко. До того ж вона пройде за згодою керівництва РФ. Це точно. У них просто іншого варіанту не буде. Керівництво Росії ще буде покладати квіти до монументів жертв російської агресії. І це не жарт, - каже він.

На питання, що буде складніше повернути, Крим чи окупований Донбас, Резніков відповів, що "труднощі будуть різними".

Свого часу ми не змогли відстояти Крим, тому що у нас не було можливості надати військовий опір. Україна не була готова. Але Донбас пролився кров'ю 14 000 наших громадян. Смерть дуже сильно розділяє, це завжди складніше. Але це питання часу. Сьогодні Німеччина і Франція, які були ворогами – лідери європейської спільноти. Німеччина і Британія – великі партнери. Все реально, - каже він.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський під час відкриття Кримської платформи заявив, що окупація Криму ставить під сумнів ефективність міжнародної системи безпеки.

Також Зеленський вірить, що людей з окупованих територій повернуть до України, "бо вони наша родина".

Читайте також

1