"Слуга народу" досі не подала звіт про витрати на опитування Зеленського

Вибори проводились ще у жовтні 2020 року
Головне
"Слуга народу" досі не подала звіт про витрати на опитування Зеленського
Вибори 2020 року, опитування Зеленського (фото: Парламент UA)
25 Жовтня 2021, 14:59
читать на русском

Політична партія "Слуга народу" досі не відзвітувала про витрати на опитування "5 питань від президента України", яке проводили рік тому під час місцевих виборів 25 жовтня 2020 року. Звіт досі формують.

Про це йдеться у повідомленні на сайті Комітету виборців України.

Зазначається, що 18 жовтня 2021 року у відповіді на запит Комітету виборців в "Слузі Народу" повідомили, що "підготовка звіту партії перебуває в процесі формування".

Рік тому "Слуга Народу" заявляла, що профінансує президентське опитування і показати всі витрати у фінансовому звіті, який подається в НАЗК. Відповідний звіт досі не було подано, - йдеться у повідомленн.

При цьому у КВУ долали, що формально неподання фінансового звіту партії не суперечить чинному законодавству через зміни, ухвалені Верховною Радою у квітні 2020 року. Тоді парламентарі ухвалили зміни до Закону "Про політичні партії в Україні", якими надали партіям легальні механізми для неподання звітів.

Зокрема, передбачено, що звіти партій про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру мають бути подані після закінчення в Україні карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України.

Минулого року, на початку пандемії коронавірусу, політичні партії отримали легальну можливість не звітувати про свої витрати. В результаті впродовж останніх півтора року партії фактично перестали звітували перед НАЗК. Зокрема, досі не було подано фінансові звіти щодо витрат партій на місцеві вибори 2020 року, в тому числі не було подано звіту політичною партією "Слуга Народу", - зазначив голова КВУ Олексій Кошель.

Останній звіт партії "Слуга Народу" було подано в III кварталі 2020 року. Партія не подала жодного звіту в 2021 році. За оцінкою КВУ на разі не існує об’єктивних причин для відтермінування подачі фінансової звітності.

Комітет виборців України закликав Верховну Раду невідкладно внести зміни до закону "Про політичні партії в Україні" та повернути норми щодо звітування політичних партій.


Контекст. Під час місцевих виборів 25 жовтня 2020 року, по всій країні волонтери поруч із виборчими дільницями пропонували виборцям взяти участь в їх опитуванні. Президент України Володимир Зеленський (досьє Володимира Зеленського) пояснював ініціативу бажанням почути думку людей, щоб розуміти, що вносити на розгляд парламенту.

Питання стосувалися введення довічного ув'язнення за корупцію в особливо великих масштабах, створення на Донбасі вільної економічної зони, скорочення кількості депутатів ВРУ до 300, легалізації канабісу в медичних цілях і права України використовувати гарантії безпеки, визначених Будапештським меморандумом.

Читайте також

1