Солдатам США не місце в країні, громадяни якої не хочуть захищати себе - Байден

Президент США звернувся до нації та пояснив виведення військ з Афганістану
Важливо
Солдатам США не місце в країні, громадяни якої не хочуть захищати себе - Байден
Джо Байден (фото: ABC News)
17 Серпня 2021, 11:11
читать на русском

Байден звернувся до американців через ситуацію в Афганістані та заявив про готовність до критики за рішення про виведення військ.

У зверненні, яке опублікував Білий Дім, президент США нагадав, що Америка витратила понад трильйон доларів на 20-річну війну в Афганістані.

Америка дала афганцям усе необхідне, але не змогла забезпечити волею до перемоги, - сказав він і додав, що війська США не зобов'язані вмирати на війні, в якій афганці не бажають вмирати самі.

Він каже, що Америка допускала захоплення влади талібами, але не була готова до того, що афганські війська будуть здаватися без бою.

Він також зазначив, що не шкодує про виведення з Афганістану американських військ і готовий до критики за це рішення.

Я вважав за краще прийняти всю цю критику, ніж перекласти дане рішення на ще одного президента США, - сказав глава американської адміністрації.

Крім того, американський лідер підписав меморандум про виділення 500 млн доларів для допомоги біженцям з Афганістану.

Нагадаємо, що ситуація в Афганістані загострилася у липні, після відходу військового контингенту США і НАТО. Таліби почали захоплювати основні міста та транспортні вузли в країні.

15 серпня вони дісталися столиці Афганістану та оголосили "амністію" за мирну передачу влади. Цього дня влада Афганістану погодилася мирно передати бойовикам з "Талібану" столицю Кабул. Президент Афганістану Ашраф Гані подав у відставку та виїхав з країни. "Талібан" заявив про контроль над усією країною.

Крім того, через захоплення влади в Афганістані талібами Україна почала евакуацію з країни своїх громадян. З Афганістану українським літаком всього вивезли майже 80 осіб, зокрема 8 українців та громадян інших держав, які попросили про термінову евакуацію. Проте досі в Афганістані перебуває близько 50 громадян України. 

Читайте більше у нашому матеріалі: Таліби захопили Афганістан: чи закінчилась 20-річна війна та хто "здав" країну

Читайте також

1