Справа Майдану: яка кількість покараних за злочини

За рік до кримінальної відповідальності по справі Майдану притягнуто 34 особи
Справа Майдану: яка кількість покараних за злочини
Національний музей Революції Гідності / Facebook
20 Листопада 2020, 09:19
читать на русском

За рік до кримінальної відповідальності по справі Майдану притягнуто 34 особи. У розшуку знаходяться 82 підозрюваних.

Про це йдеться у відповіді Держбюро розслідувань України на запит РБК-Україна.

Держбюро повідомило, що наразі розслідують 80 справ, пов'язаних з подіями на Майдані. Крім того, три кримінальних виробництва стосуються вбивств силовиків під час протестів.

В більшості своїй "новими" підозрюваними у справах ДБР стали колишні прокурори і слідчі, які клопотали про арешти майданівців, - зазначено у повідомленні.

Нагадаємо, розгін студентів на Майдані відбувся 30 листопада 2013 року. Розстріл мітингувальників на вулиці Інститутській - 20 лютого 2014 р. Найбільш резонансні справи Майдану: вбивства активістів, викрадення Ігоря Луценка, викрадення і вбивство Юрія Вербицького 22 січня 2014-го. Водночас є близько 100 інших епізодів. Усі вони умовно об'єднані в одну велику "Справу Майдану", а розслідує її єдиний слідчий центр, Департамент спеціальних розслідувань ГПУ.

Читайте також

Від початку 2020 року слідчими ДБР у "справах Майдану" за погодженням з прокурорами Офісу Генерального прокурора притягнуто до кримінальної відповідальності 34 особи (22 правоохоронці, 4 судді, 2 прокурори, 6 цивільних осіб), затримано 4-х осіб.

У четвер, 19 листопада, силовики увірвалися у Національний музей Революції Гідності, аби провести обшуки.

Фахівець з комунікацій Архіву національної пам'яті Дарина Рогачук повідомила, що з сьомої години ранку тривали обшуки також у директора музею Майдану Ігоря Пошивайла. Сам Пошивайло повідомив, що силовики вилучили носії інформації та документацію по фінансово-господарській діяльності.

Читайте також

Національна поліція Києва пояснила обшуки у Національному музеї Революції Гідності.

За даними слідства, керівництво Музею уклало договори на майже 150 мільйонів гривень на реконструкцію та благоустрій меморіального комплексу. Підрядникам перерахували аванс у розмірі 80% від суми договору, який склав 111 млн грн.

Детальніше про конфлікт довкола музею та реакцію соцмереж на обшуки читайте у нашому матеріаліШоу силовиків чи необхідні слідчі дії: що соцмережі думають про обшук у Музеї Революції Гідності

1