Справа Василя Стуса: суд зобов`язав Медведчука виплатити видавництву 300 тисяч

Медведчук повинен відшкодувати витрати на судовий процес
Справа Василя Стуса: суд зобов`язав Медведчука виплатити видавництву 300 тисяч
Книга “Справа Василя СТуса”. Фото: Вахтанг Кіпіані / Facebook
10 Червня 2021, 17:57
читать на русском

Київський апеляційний суд зобов`язав Віктора Медведчука виплатити майже 300 тисяч гривень на користь видавництва "Віват" у "Справі Василя Стуса".

Про це йдеться у відповідному рішення суду.

Рішення Апеляційного суду набирає законної сили з дня його прийняття, але його можна оскаржити у Верховному суді протягом 30 днів.

З Медведчука повинні стягнути на користь видавництва судовий збір за апеляційну скаргу в розмірі 2305,20 гривні. Крім того, він повинен сплатити юридичну допомогу та витрати, пов'язані з розглядом справи в суді першої інстанції, в загальній сумі 295772,17 гривні.

Автор книги "Справа Василя Стуса" Вахтанг Кіпіані привітав відповідне рішення суду в Facebook.

Можна вічно дивитися на три речі - як співають птахи, як тече Дніпро і... як Медведчук програє суди. Апеляційний суд вирішив, що колишній адвокат поета і дисидента Василя Стуса повинен компенсувати близько 300 тисяч гривень видавництву Vivat витрат на судовий процес, ініційований ним самим. Раніше Апеляційний суд постановив закрити справу і повернути мені 780 гривень судового збору. Вітя, де гроші?- запитав Кіпіані.


Контекст. 19 жовтня 2020 року Дарницький районний суд м. Києва заборонив розповсюджувати книгу Вахтанга Кіпіані "Справа Василя Стуса" без дозволу народного депутата, лідера партії "Опозиційна платформа - За життя" Віктора Медведчука (Віктор Медведчук - досьє).

Автор книги повідомляв, що рішення про заборону згадувати Медведчука в книзі ухвалила суддя з Донецька.  Вона відома тим, що в 2017 році її хотіли звільнити за зв'язки з так званою "ДНР". Через декілька годин після оголошення рішення Дарницького суду, книгу Кіпіані "Справа Василя Стуса" розкупили на всіх сайтах з продажу книг.

Медведчук подав до суду на Кіпіані наприкінці серпня 2019 року. Він заперечував 9 епізодів з книги та вимагав заборонити її розповсюдження.

Читайте також

19 березня 2021 року Київський суд ухвалив рішення, яким дозволив Вахтангу Кіпіані розповсюджувати книгу "Справа Василя Стуса" без дозволу народного депутата від "ОПЗЖ" Віктора Медведчука.

"Справа Василя Стуса" вийшла у видавництві Vivat у 2019 році. Книга містить документи з архіву колишнього КДБ УРСР про резонансну справу поета Василя Стуса, покази свідків, листи поета з тюрми, спогади його рідних та друзів. там зазначено, що Медведчук був призначений державним адвокатом Стуса, коли його в 1980 році заарештували вдруге.

Докладно про це у матеріалі Парламент.UA - Медведчук проти пам’яті Стуса: реакція соцмереж на заборону книги Кіпіані.