Справу Медведчука передали до суду для слухань, - Венедіктова

Процес передачі справи до суду був затяжним через те, що Медведчук був "у бігах" і його адвокати не хотіли ознайомитись з деталями звинувачень.
Важливо
Справу Медведчука передали до суду для слухань, - Венедіктова
Віктор Медведчук під час засідання суду Фото: УНІАН
2 Червня 2022, 16:49
читать на русском

Справу народного депутата України, кума російського президента Віктора Медведчука направили до суду для слухань.

Про це заявила генеральна прокурорка України Ірина Венедіктова у Facebook.

Справа (Медведчука - ред.) передається до суду для слухання по суті. Справа, про яку я зараз говорю - та сама, під час розслідування якого Офіс генпрокурора спільно з СБУ та ДБР встановили, що народний депутат України з 2015 по 2020 роки сприяв Росії у проведенні підривної діяльності проти інтересів України та розграбуванні українського родовища, - наголосила вона.

Венедіктова зазначила, що процес передачі справи до суду був затяжним через те, що Медведчук був "у бігах" і його адвокати не хотіли ознайомитись з деталями звинувачень.

Чи хотіли адвокати знайомитися з матеріалами справи - звісно, ні; чи затягували - звісно, так; чи був підозрюваний Медведчук в бігах - вся країна надивилась на "патріота" в українській формі. Іншими словами, пришвидшити процес передачі справи до суду так легко не вийшло, - зазначила Венедіктова.

За словами генпрокурорки, копію обвинувального акта вже вручили Медведчуку і він ознайомився з ним. Прокурори вже готові до початку судових засідань.

Нагадаємо, у квітні СБУ затримала Медведчука після втечі з-під домашнього арешту на початку повномасштабного вторгнення РФ 24 лютого.

У 2021 році спецслужба оголосила кілька підозр Медведчуку. Він підозрюється у вчиненні державної зради, сприянні діяльності терористичної організації  та замаху на розграбування національних ресурсів на тимчасово окупованій території Криму.

Одна зі справ стосується організації незаконних схем постачання вугілля з тимчасово окупованих територій. Паливо купувалося за готівку, і таким чином проросійських терористів загалом було профінансовано на суму понад 200 млн гривень.

Інша – незаконне заволодіння ТОВ "Прикарпатзахідтранс" ділянкою державного нафтопроводу вартістю понад 200 млн грн. У лютому 2021 року РНБО повернула трубопровід у державну власність.

Затриманий СБУ Медведчук розповів про схеми виведення з державної власності частини магістрального нафтопродуктопроводу для прокачування через нього дизельного палива і закупівлі вугілля на тимчасово окупованих територіях Донбасу. Описуючи суть схем, Медведчук повідомив, що Порошенко не лише звернувся до нього з проханням сконтактувати з керівництвом рф, а й забезпечив прийняття необхідних рішень в усіх українських інстанціях.

У Порошенка назвали свідчення Медведчука проти нардепа "піаром для СБУ" та заявили, що затриманий нардеп "читав з суфлера написаний йому текст".

Читайте також

1