Справу проти заступника голови ОП Смирнова в НАБУ віднесли до "таємних"

Детективи відмовилися деталізувати інформацію про "справу Смирнова"
Важливо
Справу проти заступника голови ОП Смирнова в НАБУ віднесли до "таємних"
Андрій_Смирнов (Фото: ВІкіпедія)
21 Листопада 2023, 15:51
читать на русском

Національне антикорупційне бюро здійснює досудове розслідування за фактами ймовірного незаконного збагачення заступника голови Офісу президента Андрія Смирнова, однак офіційно прокоментувати відомості про обшуки у його близьких родичів та водія детективи відмовляються, посилаючись на "таємницю".

Про це йдеться у відповідь НАБУ і на запит, що опублікований на порталі "Доступ по правди".

Так, детективів просили підтвердити або спростувати опубліковану в медіа інформацію про обшук, що нібито провели детективи у членів родини Андрія Смирнова.

Джерело ZN.UA в Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі, кілька тижнів тому, зокрема, повідомило, що НАБУ "провело обшуки у водія, матері та брата заступника керівника офісу президента Андрія Смирнова".

"Слідчі дії проводили в рамках справи, зареєстрованої після публікації журналістського розслідування взимку цього року. Було вилучено телефони, комп'ютери з дуже важливим для слідства листування", - вказувало видання.

В НАБУ ж коментувати вказані факти відмовилися. Там зауважили, що "справа Смирнова" - таємна.

"Стаття 8 Закону України "Про доступ до публічної інформації" визначає, що таємною інформацією є інформація (...), розголошення якої може зашкодити особі, суспільству, державі. Таємною визнається інформація, яка містить державну, професійну, банківську таємницю, таємницю досудового розслідування та іншу передбачену законом таємницю", - повідомили в Бюро.

Детективи відмовилися деталізувати інформацію про "справу Смирнова", пославшись ще й на те, що запитувач "не є стороною кримінального провадження", і додали: "надання запитуваної інформації не вбачається можливим".

Між тим, наразі відомо, що провадження стосовно Смірнова НАБУ відкрило після розслідування УП.  Тоді журналісти виявили, що брат заступника глави ОПУ Ігор Смирнов придбав апартаменти в елітній новобудові у Львові, земельну ділянку в Карпатах, паркомісце у Києві, а ще Volkswagen Multivan, BMW і мотоцикл.

"Апартаменти, ділянка та паркомісце, згідно з офіційними документами, були придбані зі знижкою в декілька разів", - вказувала "Українська правда".

За даними юридичного видання «Закон і бізнес», відкрита  за ст. 3685 КК («Незаконне збагачення»). А слідчі дії в рамках провадження нібито стосувалися окрім, самого Андрія Смирнова, таких  його родичів: "Ігоря Миколайовича Смирнова, Маргарити Валеріївни Смирнової, Ольги Володимирівні Смирнової, Миколи Володимировича Смирнова, Кирила Андрійовича Смирнова, Владислава Олександровича Смирнова та інших підставних осіб".

Справа стосовно вірогідно незаконного збагачення заступника голови ОП була розпочата ще вісім місяців тому, але в ній до цього часу так і немає ще жодної підозри. Тоді як досудове розслідування в інших провадженнях детективи НАБУ, наприклад, завершують  за чотири - п'ять  місяців.

В окремих  політичних телеграм-пабліках  досить активно обговорюють пасивність НАБУ щодо Смирнова, і пов'язують це з його вірогідною співпрацею із Бюро: або як агента, або інформатора про діяльність ОП - взамін на відсутність активного переслідування.

Разом з тим,  позиції Андрія Смирнова на Банковій сильно похитнулися, пише ZN.UA, обґрунтовуючи  своє припущення, зокрема, заявою нардепа від "Слуги народу" Миколи Тищенка. Політик нещодавно пригадав Смірнову його багаторічні дружні стосунки з колишніми регіоналами.

"Ще до 2019 року Андрій Смирнов, негласний куратор по всій судовій гілці, зухвало захищав багатьох прихильників "русского мира". Наразі важко судити дії людини, яка сховалась за сім’ю, як кажуть, замками ОП. Проте деякі факти його діяльності змушують замислюватись суспільство", – написав Тищенко у Фейсбук.

Нагадаємо, Андрій Смирнов до того, як став заступником голови ОП працював адвокатом і захищав переважно представників "Партії регіонів", а також  скандального суддю Миколу Чауса.

НАБУ, до слова, розслідує факт участі самого Смірнова у вивезенні Чауса в Молдову, однак останнім часом детективи зовсім перестали про це інформувати.

Також нагадаємо,  що  правоохоронні органи вивчають інформацію про поїздки Смирнова до Москви, які відбувалися у період з 2014 року до 2019 рік вже після окупації АР Крим та частини Донбасу російською федерацією.

Нагадаємо, у 2022 році брат заступника керівника Офісу президента Андрія Смирнова Ігор купив квартиру та земельну ділянку в Карпатах за заниженою ціною. Про це йдеться у журналістському розслідуванні "Української правди", покупка обійшлась Ігорю Смирнову в $250 тис.

Згідно з даними розслідування, вартість паркомісця у Києві становить приблизно $20 тис., а Смирнов придбав його за 60 тис. грн.

Разом з тим, елітну квартиру площею 100 кв м у житловому комплексі "Авалон-37" брат керівника ОП купив за 1 млн 162 тис. 807 грн, тоді як ринкова вартість такої квартири коливається в межах 6 млн грн.

Ще одна покупка Смирнова – 10 соток землі у селі Поляна. Ринкова вартість 1 сотки тут сягає $3 тис., але брат керівника ОП купив 10 соток за 10 тис. 600 грн.

Щодо автомобілів і мотоцикла, то їхня загальна вартість становить $125 тис.

Андрій та Ігор Смирнови у коментарі виданню не змогли пояснити, де взялися гроші на купівлю всього цього майна. За словами Андрія Смирнова, його брат позичав гроші, і частину грошей позичив саме він. Щодо квартири, Ігор Смирнов стверджує, що планував купувати нерухомість у Києві, але через війну передумав і купив у Львові.

Походження грошей він пояснив бізнесом - перепродажем автомобілів, що  дає йому додатковий дохід. При цьому Андрій Смирнов сказав, що його брат ніде офіційно не працює.

1