Стало відомо, чому Україна може не отримати наступний транш від МВФ

Україна очікує на транш розміром 750 млн доларів від МВФ до грудня
Ексклюзив
Стало відомо, чому Україна може не отримати наступний транш від МВФ
Транш від МВФ (Фото: anna-news.info)
20 Вересня 2021, 14:42
читать на русском

Україна може не отримати наступний транш від МВФ через невиконання всіх умов, зокрема законодавства про НАБУ, ухвалення держбюджету на 2021 рік та через політику Нацбанку.

Про це ексклюзивно розповіли експерти для Парламент.UA.

Ще одна ймовірна причина затримки коштів — ухвалення державного бюджету на 2021 рік із реалістичними показниками, - йшлося в повідомленні.

Зазначили, що Кабмін вже вніс проєкт документу до парламенту, але депутати його ще не розглядали.

Політичний консультант "Інституту соціально-політичних досліджень" Ярослав Божко переконаний, що ще однією причиною затримки коштів може бути так звана грамотна політика Національного банку.

Тут є досить відчутні проблеми: очільник НБУ [Кирило] Шевченко не вважається для МВФ доброчесним кандидатом, адже був причетний до розформування управління з питань розслідування ситуації з "ПриватБанком" в НБУ, був частиною схеми з виводу коштів платників податків з "ТерраБанку" раніше, - сказав Божко.

До того ж Нацбанк зараз погано справляється з таргетуванням інфляції, а програма кредитування "5-7-9" для бізнесу через НБУ теж не працює як слід. Тому МВФ може не надати очікуваний транш через відсутність довіри до фінрегулятора.

Також однією з невиконаних умов є законодавство про НАБУ, яке  покликане привести статус Національного антикорупційного бюро України у відповідність до вимог Конституції України.

У НАБУ заявили, що цей документ "відкриває можливості для повного перезавантаження інституції та позбавлення її інституційної незалежності".

У свою чергу експерт з економіки Сергій Фурса переконаний, що "це все не правда", адже Україна виконала всі умови для отримання траншу, зокрема через те, що законопроєкт про НАБУ ще не ухвалений.

Нагадаємо, Місія Міжнародного валютного фонду працюватиме в Україні й зосереджуватиметься на питаннях незалежності НБУ та реформах в судовій сфері.

Читайте також

1