Транш МВФ: чому його досі немає та чи проживе країна без нього?

В Офісі президента заявляють про виконання всіх умов для отримання траншу МВФ, однак економічні експерти вважають, що це не так
Ексклюзив
Транш МВФ: чому його досі немає та чи проживе країна без нього?
Транш від МВФ (Фото: anna-news.info)
20 Вересня 2021, 13:52
читать на русском

Попередня програма Міжнародного валютного фонду добігає кінця. Радник керівника Офісу президента Тимофій Милованов запевняє, що Україна виконала всі умови для отримання чергового траншу. Натомість опитані виданням "Парламент.UA" експерти з цим не згодні. Мовляв, ще не проголосоване законодавство про Національне антикорупційне бюро України та викликає стурбованість грамотна політика Національного банку. Що ще стоїть на шляху до нового надходження та чи відчуває держава в ньому критичну необхідність, читайте в матеріалі.

Програма МВФ в Україні добігає кінця

Чи не найприємніше Україну з Днем Незалежності цього року привітали партнери з МВФ. До цієї дати країна отримала 2,7 мільярда доларів безповоротної допомоги. Урядовці планують їх витратити на соціальні виплати й підтримку економіки. Слідом за цим до кінця року держава очікує отримати ще одне надходження від Міжнародного валютного фонду, адже співпрацює за 18-місячною програмою stand-by. У її межах нам загалом можуть виділити 5 млрд доларів. Поки що перший і єдиний транш за цією програмою держава отримала ще в червні 2020 року — 2,1 млрд доларів. А потім перемовини стали на паузу.

І коли ж ми очікуємо коштів? Прем'єр-міністр Денис Шмигаль на пресконференції 14 вересня сказав, що наступний транш розміром 750 млн доларів від МВФ Україна може отримати до грудня. Ці кошти уряд хоче спрямувати на збереження платіжного балансу і підтримку бюджету.

Ми не чекаємо, що місія буде не успішною, бо ми все виконали. Недавно була розмова ще з керівницею МВФ (Кристаліною Ґеорґієвою — ред.). Бар’єрів у завершенні місії й отриманні траншу нема, — запевняє глава уряду.

МВФ - Міжнародний валютний фонд Фото: The National

Позиція ОП: всі умови МВФ виконані

Не лише прем’єр заявляє, що всі умови для виконання траншу вже done. Президент Київської школи економіки, радник керівника Офісу президента Тимофій Милованов в етері телеканалу "Дом" сказав про те ж саме.

Навіть якщо все буде із затримками, не так швидко, це для нас не є критичним у цей момент. Але наша попередня програма МВФ уже закінчується. І ми начебто розв’язали всі питання: і щодо НАБУ, і щодо судової реформи, і щодо всього. Все, за що билися, "ламалися списи", — начебто, вирішили все, — переконує Милованов.

А ще він наголошує, що зараз Україна не відчуває критичної необхідності в черговому транші. Каже, що навіть за умови затримок із наданням коштів МВФ Україна впорається із ситуацією.

У нас бюджет у кризі? Ні. У нас, можливо, проблеми з інвестиціями? Так, хотілося б, аби було набагато більше. Але це не те, що якщо завтра не буде МВФ, все завалиться. Тому у них мандат все-таки — допомагати, коли гроші дійсно потрібні, — пояснив Милованов.

Законодавство про НАБУ — одна з невиконаних умов

Милованов згадав НАБУ як "вирішене питання" для отримання коштів. Йдеться про законопроєкт № 5459-1 від 13 травня 2021 року, покликаний привести статус Національного антикорупційного бюро України у відповідність до вимог Конституції України. Трохи про те, що він передбачає:

  • НАБУ стане центральним органом виконавчої влади зі спеціальним статусом;
  • документ визначить особливості застосування законодавства про державну службу для незалежності НАБУ;
  • Кабінет міністрів не зможе втручатися у діяльність НАБУ;
  • Кабінет міністрів буде призначати (та у деяких випадках звільняти) директора НАБУ за результатами конкурсу;
  • директор НАБУ буде виконувати повноваження до призначення нового.

У НАБУ, до речі, законом не задоволені. Там кажуть, що цей документ "відкриває можливості для повного перезавантаження інституції та позбавлення її інституційної незалежності".

Експерт з економіки Сергій Фурса у коментарі "Парламент.UA" переконує, що "це все не правда", що Україна виконала всі умови для отримання траншу, в першу чергу якраз через те, що законопроєкт про НАБУ ще не ухвалений. Дійсно, за цей документ проголосували в першому читанні зі скороченням терміну підготовки до другого 21 травня. Після цього його більше не виносили на розгляд парламенту. У жодного з чотирьох ініціаторів закону нам не вдалося дізнатися, коли ж цей законодавчий акт знову поставлять на голосування.

Політика НБУ теж викликає питання

Ще одна ймовірна причина затримки коштів — ухвалення державного бюджету на 2021 рік із реалістичними показниками. Кабінет міністрів вже вніс проєкт документу до парламенту, але депутати його ще не розглядали. Поки що цифри в бюджеті в цілому є втішними.

Політичний консультант "Інституту соціально-політичних досліджень" Ярослав Божко називає виданню "Парламент.UA" й інші причини затримки траншу МВФ. Серед них — так звана грамотна політика Національного банку.

Тут є досить відчутні проблеми: очільник НБУ [Кирило] Шевченко не вважається для МВФ доброчесним кандидатом, адже був причетний до розформування управління з питань розслідування ситуації з "ПриватБанком" в НБУ, був частиною схеми з виводу коштів платників податків з "ТерраБанку" раніше, — пояснив він.

І це не єдине питання, пов’язане з НБУ, яке турбує міжнародних партнерів. Експерт стверджує, що Нацбанк зараз досить погано справляється з таргетуванням інфляції, а програма кредитування "5-7-9" для бізнесу через НБУ теж не працює як слід. На його думку, МВФ не надасть очікуваний транш через відсутність довірити до фінрегулятора.

МВФ

МВФ (Фото: shutterstock)

Чи проживе країна без траншу МВФ?

Опитані "Парламент.UA" експерти сходяться на думці, що країна цілком зможе обійтися цього року без коштів МВФ. Сергій Фурса каже, що теоретично держава зараз дійсно може почуватися трішки вільно, тому що навіть без отримання траншу ми пройдемо цей рік.

"Ми вже отримали 2,7 млрд доларів від МВФ, а ще отримали 1,6 мільярда євро від Євросоюзу та гроші від Світового банку. Тому найближчі кілька місяців значного тиску не буде", — заявив експерт, пояснивши, що тиск — це питання вартості ресурсів. Мовляв, якщо у нас є співпраця з МВФ, держава буде залучати дешевші ресурси цього року для виконання бюджету. Тут не йдеться про вплив на конкретні сфери економіки.

Останню тезу підтверджує і кандидат економічних наук Олександр Хмелевський. За його словами, кредити МВФ ідуть винятково на поповнення валютних резервів Нацбанку. Дійсно, вони не використовуються на фінансування бюджетних витрат чи інвестицій в економіку України.

Відсутність траншу МВФ не позначиться ні на бюджетних виплатах, ні на загальному стані економіки України. Що стосується валютних резервів, то станом на 1 вересня вони становлять 31,6 млрд доларів. Це рекордний показник з 2012 року. Варто відзначити, що валютні резерви перебувають за кордоном. Вони не працюють на економіку України. Більшість з них вкладені в державні облігації США", — зазначив експерт.

Олександр Хмелевський вважає, що немає жодного сенсу позичати кошти в МВФ, щоб потім їх інвестувати в американську економіку. Тому в кредиті МВФ, мовляв, немає жодної потреби. Швидше за все Україна не отримає кошти за нинішньою програмою, термін дії якої закінчується в жовтні, додає він.

Натомість Ярослав Божко вбачає причину, чому кошти МВФ таки необхідні зараз державі. Він каже, що транш передусім потрібен як чіткий сигнал іншим інвесторам про те, що українська система дійсно стійка, а отже фінансові кошти можна вводити.

Транш МВФ теоретично може здешевити ціну запозичень для України на фінансових ринках, адже у нашому випадку недовіра до системи є причиною завищених відсотків у кредитуванні, — додав він.

Якщо ж влада все ж певною мірою розраховує на ці кошти, їй варто в першу чергу таки виконати всі умови міжнародних партнерів. Час на ухвалення закону про НАБУ ще є. Згідно з календарним планом, шоста сесія Верховної Ради дев'ятого скликання відкрилася 7 вересня 2021 року і триватиме до 21 січня 2022 року. Не варто забувати й про Нацбанк. Слід чітко дізнатися, чи є питання в МВФ до діяльності цієї фінустанови та спробувати знайти в цьому контексті компроміс.

Читайте також