Стефанчук підпише закон про олігархів

За це проголосувало 252 нардепа
Важливо
Стефанчук підпише закон про олігархів
Руслан Стефанчук Фото: УНІАН
3 Листопада 2021, 13:31
читать на русском

Верховна Рада України доручили голові ВР Руслану Стефанчуку підписати закон "Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)".

Про це повідомили в Укрінформі.

Оскільки законопроєкт 5599 "Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)" був прийнятий нами як закон 23 вересня цього року, коли посаду Голови Верховної Ради обіймав попередній спікер, а право підписів актів, прийнятих Верховною Радою, має діючий Голова ВР, вношу пропозицію доручити Голові ВР невідкладно підписати Закон України, - сказав перший заступник Голови ВР Олександр Корнієнко.

Зазначили, що 252 нардепа проголосували за пропозицію доручити підписання закону Руслану Стефанчуку.

Також у Верховній Раді проголосували за усунення неузгодженостей у законі про олігархів. Так виправили деякі формулювання щодо осіб, визнаних олігархами.

У тексті відсутні виправлення щодо того, який орган ухвалює рішення стосовно включення особи в Реєстр олігархів. У тексті, оприлюдненому на сайті, є лише норма про те, що таке рішення ухвалює РНБО, - додали в повідомленні.

Нагадаємо, 23 вересня Верховна Рада ухвалила закон щодо деолігархізації (№5599). Він передбачає створення Реєстру олігархів, визначає порядок внесення осіб до реєстру та його наслідки.

Також законодавчий акт передбачає декларування публічними службовцями контактів з олігархами, які є у реєстрі.

Закон ухвалювали без розгляду окремих правок. Фракція "Слуга народу" запропонувала розглядати документ "постатейно" - було виокремлено 12 ключових правок, підтримка яких автоматично означала відхилення інших схожих правок.

Депутати з опозиційних фракцій заявляли, що закон потрібно переголосовувати, оскільки у ньому містяться правові. Зокрема, вказано, що визначати олігархів в Україні буде РНБО, а інша стаття закону каже про те, що цим займатиметься НАЗК.

Більше читайте про законопроєкт у нашому матеріаліЯк депутати з олігархами боролися - суть проголосованого закону

Читайте також

1