Суд скасував домашній арешт Ратушному

Одним з поручителів бажав стати Сергій Притула
Суд скасував домашній арешт Ратушному
Роман Ратушний (фото: УНІАН)
21 Квітня 2021, 17:29
читать на русском

Київський апеляційний суд 21 квітня звільнив з-під домашнього арешту активіста Романа Ратушного, якого затримали за нібито хуліганські дії під час акції протесту на підтримку Сергія Стерненка 20 березня.

Відповідне рішення судді ухвалили на засіданні у середу, 21 квітня.

Так, суд скасував попереднє рішення слідчого судді Печерського районного суду Києва від 29 квітня. Тоді Ратушному призначили запобіжний захід у вигляді домашнього арешту з носінням електронного браслета на нозі, а також заборонили  залишати місце свого проживання за адресою визначеній в ухвалі, крім випадків звернення за невідкладною медичною допомогою.

Роман Ратушний та Сергій Притула

Роман Ратушний та Сергій Притула (фото: УНІАН)

Сергій Притула виступив у судді з бажанням взяти на поруки активіста. До суду з'явилися сусіди, народні депутати Ярослав Юрчишин та Роман Лозинський, які подали клопотання взяти його на поруки.


Контекст. 20 березня під стінами Офісу президента на вулиці Банковій у Києві відбулася чергова акція протесту у підтримку засудженого активіста Сергія Стерненка. Протестувальники побили вікна та двері будівлі ОП, закинули усередину димову шашку та фаєри.

Заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко відреагував на суботню акцію протесту під будівлею Офісу президента. За його словами, "план провокаторів по кровопролиттю в центрі Києва був зірваний". Геращенко назвав акцію протесту "вакханалією брутального, замовного насильства".

23 березня на Фейсбук-сторінці заступника міністра внутрішніх справ Антона Геращенка і на Youtube-каналі Нацполіції було оприлюднено відеоролик про мітинг під ОП 20 березня, в якому стверджується, що організатори акції планували спровокувати насильство, а також вказано імена деяких учасників.

Роман Ратушний цю інформацію відкидає та стверджує, що під час акції протесту він не був причетний до вандалізму. Його  відправили на цілодобовий домашній арешт з браслетом через його участь в акції протесту під ОП "в темному одязі в темну пору доби". Єдиними доказами у справі є свідчення поліціянтки, а також два "чорних квадрати". Тому цей процес вже назвали "справою Малевича".

Низка митців та громадських діячів направили до апеляційного суду клопотання про бажання взяти Ратушного на поруки: Сергій Жадан, Юрій Андрухович, Антон Санченко, Юрій Винничук, Наталія Ворожбит, Олександр Ірванець, Римма Зюбіна, Соня Сотник, Олекса Манн, Андрій Єрмоленко, Дмитро Лазуткін, Олег Шульга ("Позивний "Бандерас"), Мар'яна Савка, Андрій Бондар, Юля Хомчин, Катерина Калитко, Микита Тітов, Сашко Лірник.

Читайте також наш матеріалЗа що судять учасників акції під ОП: реакція правової держави чи тиск на протестний рух

1