Жадан, Андрухович, Винничук: митці просять взяти на поруки активіста Ратушного

Сам Ратушний запевнив, що не збираюсь нікуди тікати чи ухилятись від "слідства"
Жадан, Андрухович, Винничук: митці просять взяти на поруки активіста Ратушного
Роман Ратушний (фото: facebook.com/ratushnyi.r)
21 Квітня 2021, 15:21
читать на русском

Низка українських митців направили до Київського апеляційного суду клопотання про готовність взяття на поруки активіста Романа Ратушного, якого затримали за участь в акції протесту на підтримку Сергія Стерненка.

Як повідомила адвокатка Ратушного Євгенія Закревська у коментарі "Еспресо", видатні та відомі далеко за межами України поети, прозаїки, художники, актори - цвіт українського мистецтва - направили листи з клопотаннями про взяття на поруки Романа Ратушного до колегії суддів Київського апеляційного суду.

Всі ці прекрасні люди пишуть, що впевнені, що Роман Ратушний не буде переховуватись від слідства і суду. І готові ручатись за це своїм ім'ям, - заявила адвокатка.

Ратушний у Facebook подякував митцям та громадським діячам, які заявили свою позицію і направили до апеляційного суду клопотання про взяття його на поруки: Сергій Жадан, Юрій Андрухович, Антон Санченко, Юрій Винничук, Наталія Ворожбит, Олександр Ірванець, Римма Зюбіна, Соня Сотник, Олекса Манн, Андрій Єрмоленко, Дмитро Лазуткін, Олег Шульга ("Позивний "Бандерас"), Мар'яна Савка, Андрій Бондар, Юля Хомчин, Катерина Калитко, Микита Тітов, Сашко Лірник.

Активіст також висловив подяку за позицію тим, хто не зміг направити клопотання з технічних причин. Зокрема Івану Малковичу, Вахтангу Кіпіані та Андрію Куркову.

Читайте також

Засідання щодо зміни запобіжного заходу із домашнього арешту відбудеться 21 квітня о 14:35.

За словами активіста, матеріали справи з Печерського суду адвокати "вигризли", їх передали до апеляції, тож засідання все ж відбудеться.

А судді апеляції матимуть змогу вирішити: чи законно тримати громадянина на домашньому арешті з браслетом за участь в акції протесту, коли з доказів в прямому сенсі лише два чорних квадрати і покази працівниці поліції, якій на протоколі впізнання попередньо відмітили мою фотографію, - написав Ратушний.

Ратушний запевнив, що не збираюсь нікуди тікати чи ухилятись від "слідства". Навпаки, збирається залишатись і притягати до відповідальності тих, хто цю справу сфабрикував проти нього.


Контекст. 20 березня під стінами Офісу президента на вулиці Банковій у Києві відбулася чергова акція протесту у підтримку засудженого активіста Сергія Стерненка. Протестувальники побили вікна та двері будівлі ОП, закинули усередину димову шашку та фаєри.

Заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко відреагував на суботню акцію протесту під будівлею Офісу президента. За його словами, "план провокаторів по кровопролиттю в центрі Києва був зірваний". Геращенко назвав акцію протесту "вакханалією брутального, замовного насильства".

23 березня на Фейсбук-сторінці заступника міністра внутрішніх справ Антона Геращенка і на Youtube-каналі Нацполіції було оприлюднено відеоролик про мітинг під ОП 20 березня, в якому стверджується, що організатори акції планували спровокувати насильство, а також вказано імена деяких учасників.

Роман Ратушний цю інформацію відкидає та стверджує, що під час акції протесту він не був причетний до вандалізму. Його  відправили на цілодобовий домашній арешт з браслетом через його участь в акції протесту під ОП "в темному одязі в темну пору доби". Єдиними доказами у справі є свідчення поліціянтки, а також два "чорних квадрати". Тому цей процес вже назвали "справою Малевича".

Читайте також наш матеріалЗа що судять учасників акції під ОП: реакція правової держави чи тиск на протестний рух