Сухо та майже без опадів: синоптик попередив про підвищену пожежну небезпеку в травні

Найбільш посушливими будуть Одеська, Миколаївська, Вінницька та Тернопільська області
Сухо та майже без опадів: синоптик попередив про підвищену пожежну небезпеку в травні
Сонце, погода (фото: Pexels)
30 Квітня 2022, 17:29
читать на русском

В Україні в травні опади будуть на 10 – 35% нижче за кліматичну норму, в результаті чого виникне ризик зростання лісових пожеж.

Про це повідомив синоптик Ігор Кібальчич, передає meteoprog.

На території України кількість опадів у травні передбачається на 10 – 35% нижче за кліматичну норму, і лише у східних областях зволоження прогнозується в межах норми. Найбільш посушливі умови будуть складатися в Одеській, Миколаївській, Вінницькій та Тернопільській областях. У зв'язку з нестачею дощів, на зазначених територіях є ризики зростання пожежної небезпеки в лісових та степових масивах аж до максимального 5 класу, - сказав синоптик.

Він зазначив, що більшість опадів випадатиме у вигляді короткочасних дощів зливового характеру, можливі грози.

У другій половині травня збільшиться ймовірність небезпечних метеорологічних явищ (шквали та град) через зростання середніх температур повітря. Своєю чергою у Карпатах на початку місяця можливий мокрий сніг та снігова крупа.

Травень очікується прохолодним, проте середньомісячна температура буде в межах норми в центральних та місцями у західних областях.

Травень може виявитися прохолодним з відхиленням середньої температури на 0,5 – 2 °С зі знаком "мінус", в основному за рахунок першої половини місяця. І лише на Закарпатті, у Львівській області та Буковині травень стане досить теплим, на 0,5 – 1 °С вище за середні багаторічні показники, - спрогнозував він.

Синоптик додав, що в першій декаді місяця у більшості областей на поверхні ґрунту будуть нічні заморозки. Проте у другій декаді травня, нічні температури стануть більш комфортними. Ймовірність заморозків істотно знизиться.

Нагадаємо, значні перепади нічних та денних температур очікуються в Україні в останній день квітня та на початку травня.

Читайте також