Термін повноваження Тупицького закінчився: чи повернеться суддя до КСУ

Термін повноважень Тупицького почався 15 травня 2013 року
Головне
Термін повноваження Тупицького закінчився: чи повернеться суддя до КСУ
Олександр Тупицький (Фото: пресслужба КСУ)
15 Травня 2022, 12:50
читать на русском

Сьогодні, 15 травня, сплив 9-річний термін повноважень відстороненого голови Конституційного суду Олександра Тупицького.

Про це повідомила представник Верховної ради в КСУ Ольга Совгиря в Telegram.

Сьогодні закінчується строк, на який Тупицький О.М. був призначений на посаду судді Конституційного Суду згідно з Указом Президента України від 14.05.2013 р. № 256 (розпочав здійснення своїх повноважень рівно 9 років тому - 15 травня 2013 р.), - сказала Ольга Совгиря.

Вона зазначила, що тепер один із новопризначених президентом Володимиром Зеленським суддів КСУ повинен скласти присягу і розпочати здійснення суддівських повноважень в порядку, передбаченому Законом "Про Конституційний Суд України".

Оскільки сплив строку, на який суддя Конституційного Суду призначається на посаду, що є безумовною підставою для припинення його повноважень, безвідносно до вирішення спору про законність Указу Президента України від 27 березня 2021 року №124/2021, - пояснила Совгиря.

Нагадаємо, що 27 березня 2021 року президент України Володимир Зеленський скасував укази 2013 року, які були підписані ще Віктором Януковичем, про призначення Олександра Тупицького та Олександра Касмініна суддями Конституційного суду України.

Президент також підкреслив, що якщо на якихось тижнях не відбуваються засідання РНБО, це не означає, що "особи, які протягом довгих років шкодили державним інтересам України, можуть розслабитися і спати спокійно".

14 липня у ВСУ визнали протиправним звільнення Тупицького указом Зеленського (досьє Володимира Зеленського). При цьому Тупицький на роботу не приходив, а зарплату продовжував отримувати.

Читайте більше у нашому матеріалі: "Війна гілок влади: чому голові КСУ оголосили про підозру".

Читайте також

1