Тіхановська розповіла, скільки грошей отримає Білорусь від Європи, якщо усуне Лукашенка

Євросоюз погодив "економічний план для демократичної Білорусі"
Тіхановська розповіла, скільки грошей отримає Білорусь від Європи, якщо усуне Лукашенка
Світлана Тіхановська (Фото: Світлана Тіхановська Телеграм)
28 Травня 2021, 15:32
читать на русском

Схвалено економічний план Євросоюзу для демократичної Білорусі, розроблений і прийнятий Єврокомісією за участю білоруської опозиціонерки Світлани Тіхановської та її команди.

Про це Тіхановська повідомила у Телеграм-каналі, зазначивши, що реалізація плану почнеться з настанням демократичних змін у країні.

Зазначається, що повний обсяг міжнародного фінансування (з урахуванням плану ЄС) стабілізаційної програми МВФ, допомоги від Світового банку та інших міжнародних фінансових інститутів складе близько 10 млрд доларів на перші три роки після демократичних змін в Білорусі.

За даними Белсату, основні положення плану містять:

  • інвестиційний пакет на 3,6 мільярда доларів;
  • частка грантів (що не підлягають поверненню) оцінюється в 500 мільйонів дол.;
  • проведення інвестиційного форуму Білорусь-ЄС високого рівня під можливості нової Білорусі;
  • проведення зустрічі донорів високого рівня ЄС для виділення грантів для економічної трансформації Білорусі.

Повідомляється, що кошти будуть спрямовані на підтримку структурних реформ і підвищення конкурентоспроможності.

Нагадаємо, відносини між Білоруссю та Заходом ускладнилися влітку минулого року на чергових президентських виборах в країні переміг Олександр Лукашенко. Тоді в республіці спалахнули акції протесту. Незгодні з результатами голосування вийшли на вулиці, а колишня кандидатка в президенти РБ Світлана  Тіхановська виїхала до Литви через загрозу життю. Вона ініціювала створення в країні координаційної ради щодо передачі влади.

Після цього ЄС ввів три пакети санкцій проти Білорусі. Перший пакет був прийнятий на початку жовтня минулого року і торкнувся 40 білоруських чиновників, а потім Брюссель застосував санкції щодо Лукашенка і ще 14 чиновників.

Другий пакет європейських рестрикцій був введений 6 листопада, а 17 грудня ЄС ввів третій пакет санкцій проти Мінська.  Крім того, в лютому Євросоюз на 12 місяців продовжив санкції проти 88 представників керівництва і бізнесу Білорусії. У списку санкцій - Лукашенко і сім компаній.

Читайте також

1