"Тобі місце в клітці, собака": у Запорізькій області вчителька понад рік цькувала учня 5 класу

Педагогині лише виписали штраф та залишили на займаній посаді
"Тобі місце в клітці, собака": у Запорізькій області вчителька понад рік цькувала учня 5 класу
Дитина, Фото: Pexels
8 Вересня 2021, 04:06
читать на русском

У Запорізькій області вчителька англійської мови, за сумісництвом директорка, більше як рік цькувала та ображала дитину. Вона принижувала учня перед всією школою та називала "собакою", "скотинякою" та "бараном", якому місце "в клітці". За це педагогиня отримала лише штраф у розмірі 850 грн.

Про це розповіла адвокатка Ірина Вишнякова, яка у суді захищала потерпілу сторону, на своїй сторінці у Facebook.

За її словами, інцидент трапився у Полтавській школі в Гуляйпільському районі. Там від 2020 року директорка принижувала учня 5 класу, зокрема, і на шкільних лінійках.

Далі будуть такі цитати: "Баран", "Тобі місце в клітці", "Скотиняка", "Тобі не місце в цій школі", "Двієчник", "Закрий рота", "Собака", - ось так зверталась вчителька до хлопчика, розповіла адвокатка Вишнякова.

Правозахисниця додала, що булінг від вчительки вкрай негативно вплинув на дитину. Хлопчик відмовлявся ходити до школи і замкнувся в собі. Згодом у школі до знущань вчительки приєднались і учні.

Батьки хлопчика звернулися до психолога, який працював з ним певний час. Він підтвердив, що щодо учня був булінг у школі. Після цього батьки написали заяву до поліції.

Читайте також

Класна керівниця також підтвердила факт цькування дитини, хоч проблеми з поведінкою були у багатьох учнів. Втім, директорка підвищувала голос лише на нього, була незадоволена його поведінкою і образливо висловлювалася на адресу хлопчика. З цієї причини й у шкільному колективі почали виникати конфлікти. Пізніше, в класі провели анонімне опитування і перевірку.

Так, Запорізький апеляційний суд визнав директорку винною у цькуванні учня та оштрафував на 850 грн. Сама жінка на судовому засіданні факт булінгу заперечувала і зазначила, що лише робила зауваження учню з приводу його неналежної поведінки на уроках.

Але сільська рада вирішила, що педагогиня повністю відповідає займаній посаді. Звільняти її ніхто не збирається.

Своєю чергою, згідно з рішенням комісії відділу освіти, культури, молоді та спорту Гуляйпільської райдержадміністрації, було підтверджено факт булінг. Такий же висновок надав психолог, який працював з дитиною.

Попри всі висновки, чиновники сільради не побачили підстав для того, щоб звільняти жінку з посади директора та вчителя.

Нагадаємо, у Вишгороді Київської області 14-річний школяр повісився на дереві. Хлопчика цькували у школі однокласники. Також кажуть, що раніше він вже намагався вкоротити собі віку і напився таблеток. Також підліток у соцмережі публікував дописи, де повідомляв про намір вчинити самогубство, але ніхто не звернув увагу на його слова.

Читайте також інтерв'ю з практиком-психологом: Булінг атакує: як батьки і вчителі можуть допомогти дітям, з яких знущаються у школі

Читайте також

1