Трансплантація органів в Україні: які послуги надаються безплатно

Як пацієнтам отримати лікування методом пересадки органів безоплатно у рамках Програми медичних гарантій
Трансплантація органів в Україні: які послуги надаються безплатно
У Київському міському центрі нефрології та діалізу вперше посмертно трансплантували нирку Фото: сайт КМДА
15 Січня 2024, 21:56
читать на русском

Лікування починається не одразу з операції, а з підготовки до пересадки (надання медичних послуг у дотрансплантаційному періоді). Адже підготовка до трансплантації — це важливий етап, який дозволяє підвищити шанси на успішну операцію та зменшити ризик ускладнень.

Про це пише НСЗУ.

Щоб почати процес підготовки пацієнту, який потребує трансплантації, необхідно мати направлення від лікуючого лікаря.

Далі після підготовки до оперативного втручання пацієнт чи пацієнтка, яким необхідна пересадка, можуть отримати власне послугу з трансплантації в рамках Програми медгарантій. Для цього потрібно мати е-направлення або лікуючого лікаря, або трансплант-координатора (за умови ідентифікації останнього в ЕСОЗ) центру трансплантації.

Важлива умова: пацієнти мають знаходиться в листі очікування даного центру трансплантації і дані про них мають бути внесені до Єдиної державної інформаційної системи трансплантації (ЄДІСТ). Також варто розуміти, що кожен із медичних закладів, який проводить трансплантацію, створює лист очікування, а з них вже формується загальний лист очікування в Україні. Це своєрідна черга на пересадку необхідного пацієнту органу. Детальніше про це можна почитати тут https://utcc.gov.ua/yak-formuyetsya-lyst-ochikuvannya-na.../

Після пересадки не менш важливим етапом є посттрансплантаційний період. Це комплекс медичних послуг, які надаються пацієнтам, які перенесли трансплантацію органів. Ці послуги спрямовані на забезпечення нормального функціонування трансплантованого органу, запобігання відторгненню, а також на покращення якості життя пацієнта. Підстави для отримання безоплатної послуги: направлення лікуючого лікаря центру трансплантації або самозверення пацієнтів з діагнозами рубрики “Стан, пов'язаний з наявністю трансплантованого органу чи тканини”.

Які безоплатні послуги передбачені в межах пакету “Лікування дорослих та дітей методом трансплантації органів”

Як ми вже зазначали, пакет з трансплантації складається з трьох послуг: надання медичних послуг у дотрансплантаційному періоді, безпосередньо трансплантація та надання медичних послуг у посттрансплантаційному періоді. Для кожної з них послуги передбачено певний обсяг.

Зокрема, це і огляд, і проведення необхідних (включно з сучасними, високовартісними) лабораторних та інструментальних досліджень пацієнтам та донорам, і анестезіологічне забезпечення під час проведення діагностичних досліджень, і надання психологічної підтримки, і транспортування та доставлення анатомічного матеріалу в заклад, в якому пацієнту буде проведено операцію з трансплантації, і власне проведення хірургічної операції з пересадки донорського органу, і забезпечення лікарськими засобами та ін.

Скільки заплатить НСЗУ за трансплантацію органів медичному закладу

За кожен із етапів такого лікування — дотрансплантаційний період, безпосередньо трансплантаційний та посттрансплантаційний період — визначені обсяг, умови закупівлі та тарифи.

Загалом тарифи на трансплантацію, які діяли в пілотному проєкті МОЗ, збережені в Програмі медичних гарантій і навіть збільшені за надання медичної допомоги під час посттрансплантаційного періоду. Так, наприклад, НСЗУ сплачуватиме 41 тис. грн за надання медичної послуги на дотрансплантаційному етапі. Тариф за трансплантацію залежатиме від трансплантованого органа: за пересадку легень НСЗУ заплатить понад 2,6 млн грн, серця – понад 2 млн грн, печінки – близько 1,4 млн грн, нирки – 800 тис. грн. Тариф на посттрансплантаційний період також залежить від органу, який пересадили. Загалом НСЗУ заплатить від 185 до 193 тис. грн за надання медичних послуг з посттрансплантаційного супроводу пацієнта.

Нагадаємо, до програми реімбурсації лікарських засобів включили 21 найменування препаратів для пацієнтів, яким були зроблені трансплантації. Підтримувальну медикаментозну терапію пацієнту після трансплантації підбиратимуть у трансплантаційному центрі. Якщо ж пацієнт вже має підібрану терапію (через 6-12 місяців після трансплантації), він має звернутися до трансплант-координатора з випискою або призначенням лікарських засобів.

Читайте також