У Баку проведуть військовий парад на честь перемоги у Карабасі

Парад запланований на 10 грудня
У Баку проведуть військовий парад на честь перемоги у Карабасі
Репетиція параду (Фото: Міноборони Азербайджану)
7 Грудня 2020, 05:00
читать на русском

В столиці Азербайджану Баку на 10 грудня заплановано провести військовий парад на честь перемоги над Вірменією у війні в Нагірному Карабасі.

Про це повідомила пресслужба міністерства оборони Азербайджану.

Повідомляється, що у параді візьме участь понад 3 тисячі осіб і приблизно 150 одиниць військової техніки, зокрема ракети й артилерія, системи ППО, а також бойові кораблі та катери.

На параді також хочуть показати військові трофеї, захоплені азербайджанською армією під час бойових дій.

Читайте також

Нагадаємо, суперечка між Баку і Єреваном навколо приналежності Нагірного Карабаху триває з лютого 1988 року. Тоді регіон оголосив про вихід зі складу Азербайджанської РСР. Під час збройного конфлікту 1992-1994 років Азербайджан втратив контроль над Нагірним Карабахом і сімома прилеглими до нього районами. Росія, США і Франція є співголовами Мінської групи ОБСЄ, яка займається питанням врегулювання конфлікту.

27 вересня на лінії зіткнення в Нагірному Карабасі почалися військові зіткнення. Влада невизнаної республіки заявили про артилерійський обстріл з боку Азербайджану і про жертви серед мирного населення.

У ніч на 10 листопада після того, як прем'єр Вірменії Нікол Пашинян спільно з лідерами РФ і Азербайджану прийняв тристоронню заяву про припинення вогню і перекидання миротворців у Нагірний Карабах, а також про передачу низки районів в регіоні Азербайджану, у Вірменії почалися заворушення і протести. В Єревані угоду сприйняли як капітуляцію.

У столиці Вірменії тривають масові акції протесту з вимогою відставки Пашиняна. Громадян, активістів та політиків обурило укладення миру з Азербайджаном.

Більше про мирний договір між двома сторонами конфлікту читайте у нашому матеріалі - "Вірменія і Азербайджан припинили війну у Нагірному Карабаху, а виграла Росія"

1