У Баку відбувся військовий парад на честь перемоги у війні за Карабах - відео

Парад приймають президенти Азербайджану і Туреччини
У Баку відбувся військовий парад на честь перемоги у війні за Карабах - відео
Парад в Баку (Фото: Міноборони Азербайджану)
10 Грудня 2020, 13:22
читать на русском

У столиці Азербайджану Баку відбувся військовий парад з нагоди перемоги у війні з Вірменією за Нагірний Карабах.

Про це повідомило  РИА "Новости".

У параді взяли участь президент Азербайджану Ільхам Алієв  і президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган, який 9 грудня прибув до Баку з робочим візитом.

Головною площею Баку  - площею Свободи промаршували понад три тисячі азербайджанських військових, а також колона турецьких вояків. Потім площею проїхали 150 одиниць військової техніки, зокрема ракети й артилерія, системи ППО, а також бойові кораблі та катер.

Нагадаємо, суперечка між Баку і Єреваном навколо приналежності Нагірного Карабаху триває з лютого 1988 року. Тоді регіон оголосив про вихід зі складу Азербайджанської РСР. Під час збройного конфлікту 1992-1994 років Азербайджан втратив контроль над Нагірним Карабахом і сімома прилеглими до нього районами. Росія, США і Франція є співголовами Мінської групи ОБСЄ, яка займається питанням врегулювання конфлікту.

Читайте також

27 вересня на лінії зіткнення в Нагірному Карабасі почалися військові зіткнення. Влада невизнаної республіки заявили про артилерійський обстріл з боку Азербайджану і про жертви серед мирного населення.

У ніч на 10 листопада після того, як прем'єр Вірменії Нікол Пашинян спільно з лідерами РФ і Азербайджану прийняв тристоронню заяву про припинення вогню і перекидання миротворців у Нагірний Карабах, а також про передачу низки районів в регіоні Азербайджану, у Вірменії почалися заворушення і протести. В Єревані угоду сприйняли як капітуляцію.

У столиці Вірменії тривають масові акції протесту з вимогою відставки Пашиняна. Громадян, активістів та політиків обурило укладення миру з Азербайджаном.

Більше про мирний договір між двома сторонами конфлікту читайте у нашому матеріалі - "Вірменія і Азербайджан припинили війну у Нагірному Карабаху, а виграла Росія"