У Bellingcat розповіли, коли вийде звіт про "Вагнергейт"

Розслідувачі обіцяють оприлюднити інформацію вже наступного тижня
Головне
У Bellingcat розповіли, коли вийде звіт про "Вагнергейт"
Затримання “вагнерівців” Фото: edition.cnn.com
13 Листопада 2021, 22:15
читать на русском

Міжнародна група розслідувачів Bellingcat, яка готує до публікації звіт про "злив" спецоперації із затриманням Україною бойовиків російської ПВК "Вагнер", наступного тижня збирається оприлюднити результати розслідування.

Про це Bellingcat повідомила у себе на сторінці в Твіттер.

На початку наступного тижня буде опубліковано наш довгоочікуваний звіт "Вагнергейт", в якому детально описується, що призвело до арешту 33 підозрюваних російських найманців у Білорусі у липні 2020 року, - йдеться в повідомленні.

Як відомо, команда готує три продукти: двогодинний документальний фільм-розслідування, короткий документальний фільм і текстову версію розслідування.

Нагадаємо, 29 липня в санаторії під Мінськом затримали 33 найманців "ПВК Вагнера". Однак жодних звинувачень їм офіційно так і не висунули, а через два тижні 32 з 33 затриманих повернули до Росії.

18 серпня з’явилася інформація про те, що затриманих у липні в Білорусі російських бойовиків насправді планували затримати українські спецслужби. Вони ніби то понад рік вели операцію з розшуку і затримання причетних до злочинів на Донбасі, зокрема до збиття малайзійського Boeing рейсу MH17.

За повідомленнями, бойовикам, які воювали на Донбасі, нібито запропонували "роботу" від імені російської приватної військової компанії, щоб "виманити" їх з Росії. Під запис вони нібито розповідали про свою участь у бойових діях на Донбасі.

Також 18 серпня були оприлюднені записи, автентичність яких наразі перевірити неможливо.

За даними ЗМІ, після доповіді силовиків про спецоперацію Офісу президента, вона була зірвана, ймовірно, через витік інформації.

18 серпня 2020 року журналіст Юрій Бутусов написав, посилаючись на свої джерела в правоохоронних органах, що затримання в Білорусі найманців ПВК "Вагнера" нібито було спецоперацією українських спецслужб, яка провалилася через витік інформації з Офісу Президента.

Керівник ОП (Андрій Єрмак - досьє) заявив, що вважає інформацію про нібито підготовку українськими спецслужбами операції із затримання бойовиків ПВК "Вагнера", яка була зірвана через імовірний витік інформації після наради у глави держави, спланованою дезінформаційною кампанією.

Водночас президент України Володимир Зеленський відкидає причетність глави ОП Андрія Єрмака до зриву так званої операції по "захопленню вагнерівців".

Шевченківський райсуд Києва зобов'язав ДБР почати досудове розслідування щодо можливого вчинення президентом Володимиром Зеленським та його оточенням державної зради через зрив операції із затримання членів "ПВК Вагнера".

Читайте також

1