У ДБР наполягають на арешті Порошенка одразу при поверненні до України

Слідчі зазначають, що нардеп ухиляється від явки до суду
Головне
У ДБР наполягають на арешті Порошенка одразу при поверненні до України
Фото: фейсбук Петра Порошенко
13 Січня 2022, 10:01
читать на русском

Державне бюро розслідувань наполягає на обранні запобіжного заходу відносно п'ятого президента України, народного депутата Петра Порошенка, який 17 січня планує повернутися до України.

У ДБР нагадали, що у грудні 2021 року їхні співробітники намагалися вручити нардепу повістку про виклик для проведення процесуальних дій, "але він проігнорував представників правоохоронного органу та поїхав у невідомому напрямку".

З метою виконання народним депутатом покладених на нього процесуальних обов’язків, слідчий за погодженням з в. о. генерального прокурора звернувся до Печерського райсуду міста Києва з відповідним клопотанням про обрання відносно підозрюваного запобіжного заходу. У зв’язку з тим, що вказаний нардеп ухилився від явки до суду, зазначене клопотання досі не розглянуто слідчим суддею. За інформацією зі ЗМІ, п’ятий президент України планує повернутися до України 17 січня 2022 року. Тому органи досудового розслідування розраховують на проведення усіх необхідних процесуальних дій в день його повернення, у тому числі обрання запобіжного заходу, - зазначають у бюро.

В ДБР зазначають, що ухилення Порошенко від виконання процесуальних обов’язків підозрюваного та від явки до суду "може розцінюватись як один із ризиків, що надасть підстави слідчому судді для постановлення рішення про застосування найбільш суворого запобіжного заходу".

Нагадаємо, 20 грудня ​ Петру Порошенку повідомлено про підозру у державній зраді та сприянні діяльності терористичних організацій. Йдеться про організацію злочинної схеми постачання вугілля із тимчасово окупованих територій та сприяння терористичним організаціям "ЛНР" та "ДНР" групою громадян України на загальну суму близько 1,5 млрд гривень.

У вказаному кримінальному провадженні вже повідомлено про підозру двом народним депутатам України, один з яких Порошенко. Колишньому міністру енергетики та вугільної промисловості та топменеджеру часів Януковича.

Адвокати Порошенка стверджують, що Рада національної безпеки і оборони може застосувати щодо п'ятого президента санкції.

6 січня Печерський райсуд м. Києва арештував майно та активи п'ятого президента, народного депутата Петра Порошенка, якого підозрюють у державній зраді та сприянні тероризму.

Читайте також