У ДБР проглянули 30 годин відеозаписів та відпрацювали увесь маршрут руху автівки Трухіна

Аварія сталася 23 серпня на Бориспільській трасі
У ДБР проглянули 30 годин відеозаписів та відпрацювали увесь маршрут руху автівки Трухіна
ДТП за участі Трухіна Фото: dbr.gov.ua
9 Лютого 2022, 15:44
читать на русском

Директор Державного бюро розслідувань Олексій Сухачов заявив, що ​ДБР усвідомлює відповідальність перед суспільством у встановленні істини у ДТП з машиною нардепа Олександра Трухіна.

Про це Сухачов сказав на засіданні комітету Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності, передає пресслужба відомства.

Очільник ДБР нагадав, що аварія сталася 23 серпня, а матеріали кримінального провадження надійшли від Нацполіції до Бюро лише 2 вересня 2021 року, тобто на десятий день після дорожньо-транспортної пригоди.

Оперативно-слідча група ДБР відпрацювала увесь маршрут руху автомобіля від Полтави до місця дорожньо-транспортної пригоди, який складає відрізок у 300 кілометрів. Уздовж цього маршруту встановлено понад 1 тис. камер спостереження, з яких оглянуто та проаналізовано 30 годин відеозаписів, - зазначили у пресслужбі.

Повідомляється, що за результатами зафіксовано рух автомобіля Audi-A8 з міста Полтава до міста Бориспіль. З найбільш наближених за часом до моменту ДТП ділянок автодороги на камерах спостереження чітко зафіксовано, що за кермом вказаного автомобіля перебуває особа в одязі червоного кольору.

Крім того, відеозаписи з камер спостереження від вказаного місця до самого місця скоєння ДТП слідчими ДБР не отримано. На запит ДБР підрядна організація офіційно повідомила, що у зв’язку з проведенням ремонту автодороги та заміни дорожньої інфраструктури, системи відеоспостереження на цій ділянці були тимчасово демонтовані.

Щодо відеозапису, оприлюдненому 1 лютого 2022 року на сайті видання "Українська правда", Сухачов наголосив, що 25 серпня 2021 року слідчим Нацполіції було направлено запит до Управління патрульної поліції у місті Києві про надання записів з відеореєстраторів поліцейських, які перебували на місці ДТП. Проте, відповідь надана не була.

Зазначається, що 3 вересня 2021 року слідчий ДБР повторно направив запит про надання записів з відеореєстраторів поліцейських з проханням забезпечити збереження цих відеозаписів. А 28 вересня 2021 року Управлінням патрульної поліції у місті Києві надано відповідь про те, що 30-денний строк зберігання відеозаписів минув, у зв’язку з чим вони видалені.

Сухачов також зауважив, що окремі фрагменти відеозаписів можуть свідчити про наявність ознак вчинення нардепом кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 369 КК України (пропозиція надання неправомірної вигоди службовій особі).

У зв’язку з цим слідчий ДБР звернувся до Офісу Генпрокурора щодо прийняття рішення щодо внесення відомостей про вчинення кримінального правопорушення народним депутатом України.

Подробиці скандалу із Трухіним:

23 серпня 2021 року на Бориспільській трасі сталася аварія за участі народного обранця Трухіна (досьє Трухіна). Його Audi в'їхала в автомобіль Ford, який протаранив інше авто. Внаслідок ДТП постраждали шестеро осіб, зокрема двоє дітей.

31 серпня у поліції зазначили, що через наявність серед фігурантів справи народного депутата України, зокрема від "Слуги народу" Олександра Трухіна, розслідуванням займатиметься Державне бюро розслідувань.

1 лютого 2022 року з'ясувалось, що Трухін намагався "зам'яти" справу хабарем. За кермом Audi A8 був чоловік, схожий на нардепа, який почав запевняти, що йому треба встигнути на засідання Верховної Ради та вмовляти патрульного відпустити його.

Зокрема він казав: "Давай я тихенько в ліс піду", "потім знайдемося, я тобі віддячу". Депутат також казав, що замовить слівце за патрульного перед міністром внутрішніх справ Монастирським. Також депутат почав пропонувати патрульному Петрику принести з багажника сумку, де "було 150 тисяч".

2 лютого фракція "Слуга народу" оприлюднила заяву, що виключила нардепа зі своїх рядів. Цього ж дня на ситуацію відреагував президент Зеленський. Він зазначив, що депутат має відповісти за свій вчинок повною мірою.

7 лютого патрульного Сергія Петрика викликали до ДБР на допит як свідка.

Читайте також

1