У ЄС прокоментували ймовірність вторгнення Росії на територію України

Кінцеві наміри РФ щодо України не зрозумілі
У ЄС прокоментували ймовірність вторгнення Росії на територію України
Жозеп Боррель Фото з соцмереж
20 Грудня 2021, 10:19
читать на русском

Високий представник Європейського Союзу із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель заявив, що кінцеві наміри Росії щодо України не зрозумілі. При цьому європейським країнам потрібно готуватись до гіршого, але сподіватись на краще.

Про це Боррель написав у своєму блозі.

За його словами, Росія прагне загрожувати Україні та послабити її, тому можуть розгортатися різні сценарії.

Як я сказав в Європейському парламенті в Страсбурзі, ми повинні сподіватися на краще і готуватися до гіршого, - зазначив Боррель.

Він додав, що і європейські країни повинні бути готовими до рішучих дій.

Ми знаємо, що одних слів і заяв недостатньо, щоб змінити розрахунок російського керівництва. Тому так важливо, щоб лідери ЄС вирішили продовжити існуючі економічні санкції та попередили, що будь-які дії Росії проти України будуть мати важкі наслідки, - написав представник ЄС.

Нагадаємо, останнім часом шириться інформація, що Росія стягує війська до українських кордонів. Зокрема, начальник Головного управління розвідки міністерства оборони України Кирило Буданов заявив, що Росія сконцентрувала на кордоні з Україною понад 92 тисячі військовослужбовців. Він каже, що це може свідчити про підготовку Росії до наступу вже цієї зими.

У Росії спростовують інформацію щодо намірів здійснити вторгнення в Україну. Однак Головне управління розвідки Міністерства оборони України повідомило про нарощування Росією окупаційних військ на тимчасово окупованій території в Донецькій та Луганській областях.

Своєю чергою міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що Росія може напасти на Україну наприкінці січня 2022 року.

7 грудня через ескалацію біля українських кордонів президент США Джо Байден 7 грудня провів відеозв'язок з президентом Росії Володимиром Путіним. Після цього Байден зателефонував президенту України Володимиру Зеленському та запевнив його у підтримці в разі вторгнення Росії до України.

Читайте також

1