У Грузії відбуваються місцеві вибори: Саакашвілі записав звернення

У зверненні колишній президент закликав грузинів іти на виборчі дільниці
У Грузії відбуваються місцеві вибори: Саакашвілі записав звернення
Вибори в Грузії (Фото: newsgeorgia)
2 Жовтня 2021, 18:19
читать на русском

Затриманий напередодні в Грузії експрезидент Міхеїл Саакашвілі, який перебуває у виправній установі №12 у місті Руставі, закликав своїх прихильників прийти на сьогоднішні вибори.

Послання Саакашвілі опублікував у соцмережі гендиректор телеканалу Mtavari Arkhi його соратник Ніка Гварамія, повідомляє  Ехо Кавказу.

Я дуже хотів би попросити вас усіх прийти на виборчі дільниці, щоб жоден голос не був втрачений, і після цього ми всі разом повинні будемо захищати результати референдуму. Моя свобода і, що ще більш важливо, свобода Грузії повністю залежить від вашої активності та боєздатності найближчими днями. Від цього також залежить міжнародна підтримка, - йдеться в листі.

Саакашвілі також заявив, що його затримали за "сфабрикованими хибним вироками, які свого часу були винесені, в тому числі на замовлення Путіна".

Як відомо, у Грузії сьогодні о 8:00 за місцевим часом відкрилися виборчі дільниці на виборах до органів місцевого самоврядування. Громадяни країни будуть голосувати за 64 мерів, а також 2068 членів 64 сакребуло - міських і муніципальних зборів (як за пропорційною, так і за мажоритарною системою).

Ці вибори розглядаються як референдум про довіру до керівної партії "Грузинська мрія". Річ у тому, що в Грузії вже рік триває політична криза після торішніх парламентських виборів, результати яких, на думку опозиції, були сфальсифіковані.

Розв’язати кризу спробував ЄС, за посередництва якого грузинські влада та опозиція досягли складного компромісу: в обмін на згоду опозиції повернутися до парламенту влада взяла на себе зобов’язання провести судову та виборчу реформи, причому так, щоби ключові рішення було можливо прийняти лише разом з опозиціонерами.

Читайте також

Завершенням політичної кризи, за планом ЄС, мали стати нинішні місцеві вибори. Якби керівна партія "Грузинська мрія" загалом отримала на них менш як 43%, то наступного року мали б відбутися дострокові парламентські вибори.

Утім, після критики з ЄС та США про численні "шпарини" у реформах "Грузинська мрія" заявила про вихід з угоди. При цьому у партії влади запевнили, що продовжать реформи, однак ніяких дострокових виборів у країні не буде.

Попри це в опозиції вважають, що вихід з угоди не скасував політичну домовленість про 43%.

Нагадаємо, Саакашвілі затримали вчора, 1 жовтня в Тбілісі. Колишній президент Грузії, а нині громадянин України прилетів на свою батьківщину для участі у місцевих виборах.

Міхеїл Саакашвілі був президентом Грузії з січня 2004 року по листопад 2013 року. У 2013 році він покинув країну за кілька днів до закінчення терміну президентських повноважень. Відразу після цього проти нього було порушено чотири кримінальні справи, за двома з яких вже винесені вироки. У січні 2018 року Тбіліський міський суд заочно засудив Саакашвілі до трьох років позбавлення волі у справі про вбивство у 2006 році співробітника Об'єднаного банку Грузії. У червні 2018 року суд засудив його до шести років позбавлення волі у справі про побиття у 2005 році депутата.