У Харкові створять базу водіїв-порушників

З такими водіями планують системно проводити профілактичну роботу
У Харкові створять базу водіїв-порушників
Аварія, ДТП Фото: Tima Miroshnichenko з Pexels
4 Лютого 2021, 19:19
читать на русском

У Харкові пропонують створити реєстр водіїв-лихачів. З такою пропозицією виступив прокурор Харківської області Олександр Фільчаков на координаційній нараді 4 лютого.

Про це повідомляє МГ "Об'єктив".

Керівник прокуратури Харківської області запропонував вести окремий облік відомих поліції порушників і системно проводити з ними профілактичну роботу. Крім того, Фільчаков запропонував управлінню патрульної поліції звернутися до профільного департаменту МВС і внести на розгляд питання щодо впровадження кримінальної відповідальності за систематичне керування транспортним засобом без водійських прав.

Представники силових структур також наголосили на гнітючій статистиці дорожніх аварій. Протягом 2020 року в регіоні сталося 11 тисяч дорожньо-транспортних пригод, а 7 тисяч - тільки у Харкові.

Статистика загиблих минулого року в результаті ДТП вражає. 173 людини загинули в результаті ДТП, з них 67 пішоходів. Викликає занепокоєння той факт, що число ДТП зі смертельними наслідками стабільно повторюється з року в рік, попри наявність в цілому якісних умов для здійснення учасниками дорожнього руху саме по місту Харкову, - сказав Фільчаков.

Як показав аналіз, смертельні аварії та наїзди на пішоходів відбуваються через грубе порушення правил дорожнього руху. Зокрема, водії ігнорують обмеження швидкісного режиму.  У таких випадках, на думку Фільчакова, патрульна поліція могла б працювати активніше.

Досить часто поширюється через пабліки і чати інформація про системні випадки організації автохуліганами в нічний час перегонів на дорогах міста, всупереч цілодобовому патрулюванню. Така невиправдана поведінка любителів екстриму не може залишатися без реагування, яке повинно бути миттєвим, дуже жорстким і невідворотним, - зауважив прокурор області.

Читайте також

Фільчаков навів приклад щодо бездіяльності поліції, що призвела до тяжких наслідків. Зокрема, йдеться про ДТП на проспекті Науки в листопаді минулого року. Саме тоді, водій, якого добре знала поліція, збив на острівці безпеки чотирьох людей.

Ще не стерлося в пам'яті харків'ян жахливе ДТП за участю Зайцевої та Дронова, як новий автоперегонник, громадянин Єгипту, в результаті недбалості здійснив зухвалий наїзд на чотирьох пішоходів, які чекали зеленого світла на острівці безпеки, - зазначив він.

Прокурор наголосив на тому, що слідство з'ясувало про підозрюваного, що той протягом останніх трьох років 25 разів притягувався до адміністративної відповідальності.

З них майже половину - за керування транспортним засобом бувши позбавленим права керування. Один - за керування в стані сп'яніння, чотири - за перевищення швидкості. Однак правоохоронці обмежилися накладенням адміністративних стягнень без контролю за станом їх виконання і проведення системної профілактичної роботи, - сказав Фільчаков.

Нагадаємо, що Верховна Рада планує розглянути законопроєкт №2695, розроблений групою народних депутатів щодо права поліції раптово перевіряти водіїв на вміст алкоголю в крові. Таким чином нардепи "хочуть зберегти життя українців від п'яного бидла на дорогах".

1