У Києві можуть закрити на ремонт міст Метро: чи працюватиме червона гілка метрополітену

Міст уже кілька років перебуває в аварійному стані
Головне
У Києві можуть закрити на ремонт міст Метро: чи працюватиме червона гілка метрополітену
19 Грудня 2023, 17:45
читать на русском

У Києві частково може закритися червона гілка метро. Це пов'язано з аварійним станом моста Метро та необхідністю провести ремонтні роботи.

Про це в ефірі телемарафону сказав голова постійної комісії Київради з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестиційної діяльності Андрій Вітренко.

Вітренко каже, що міст Метро перебуває в аварійному стані щонайменше два роки, проте бюджет на проведення капітального ремонту заклали лише в цьому році.

"Якщо покаже експертиза, що міст метро треба буде закривати, зараз виділені кошти на розробку проєктно-кошторисної документації, на створення відповідних пошукових робіт, і якщо буде підтверджено, що він є аварійно небезпечним, то, на жаль, буде вимога закрити цей міст, який сполучає два береги", - пояснив чиновник.

Водночас він зазначає, що такий сценарій є мало не катастрофічним для Києва, де й так не вистачає мостів для транспортного сполучення.

"Це стратегічні об'єкти для пересування не лише громадян. У нас в країні воєнний стан, який пов'язаний з певними обмеженнями й необхідністю ресурсного забезпечення діяльності Сил оборони. Тому це страшна подія, яка може статися будь-якої миті", - визнав Вітренко.

Раніше очільник "Київського метрополітену" Віктор Брагінський сказав, що попри важливість ремонту на мосту, на метрополітен це ніяк не вплине.

"Міст Метро, дійсно, перебуває у дуже важкому, як кажуть, "втомленому" стані. Він потребує капітального ремонту. Але нічого критичного з боку метрополітену там не відбувається. Ми регулярно проводимо обстеження наших колій спеціальними колієвимірювальними машинами. Тобто це не візуальний огляд, а огляд за допомогою спеціальної техніки", - пояснив він.

Закриватимуть роботу червоної гілки київського метро на час ремонту на мосту не будуть, заявляє КМДА.

"Заплановане на наступний рік виконання робіт із посилення опор мосту Метро не вплине на роботу метрополітену", - йдеться у повідомленні.

Наразі розробляється проектна документація.

Нагадаємо, 8 грудня КМДА повідомила про припинення на пів року руху поїздів на синій гілці київського метро між станціями Либідська та Теремки. Столична влада пообіцяла забезпечити перевезення дублюючими маршрутами наземним транспортом.

Закриття станцій пояснили необхідністю термінового ремонту перегінного тунелю. Мер столиці Віталій Кличко повідомив, що у тунелях з'явилися значні течі та утворилися тріщини. Комісія ТЕБ та НС заявила, що існує потенційна загроза виникнення надзвичайної ситуації техногенного характеру.

На тлі закриття шести станцій "синьої" гілки метро у Києві переорганізують дорожній рух на найбільш завантажених відрізках доріг.

У Києві 13 грудня запустили "човниковий" рух поїздів метро на Оболонсько-Теремківській лінії на ділянках закритих на ремонт станцій. Оприлюднено розклад руху у підземці, його можна дізнатися тут.

18 грудня ЗМІ з посиланням на заступника начальника столичної підземки Дмитра Пінчука писали, що ще дві станції столичного метро готуються до ремонту та закриття. Йдеться про ремонтні роботи тунелів між станціями "Почайна" та "Тараса Шевченка".

Читайте також

1