У Києві одну з вулиць перейменували на честь Романа Ратушного

Перейменовано вулицю Волгоградську у Солом’янському районі столиці
Важливо
У Києві одну з вулиць перейменували на честь Романа Ратушного
Вулиця імені Романа Ратушного Фото: Андрій Новіков/hromadske
8 Вересня 2022, 17:03
читать на русском

Київська міська рада перейменувала вулицю Волгоградську в Солом’янському районі столиці на вулицю імені Романа Ратушного.

Таке рішення підтримали 68 депутатів, повідомив мер столиці Віталій Кличко.

Ми продовжуємо дерусифікацію вулиць та об’єктів столиці. Київрада підтримала перейменування вулиці Волгоградської у Солом’янському районі на вулицю імені Романа Ратушного. Молодого киянина, громадського активіста, героя-захисника України, який загинув на сході нашої держави у червні цього року. Роман пішов захищати Україну від початку широкомасштабного вторгнення російських варварів. І те, що з нами більше немає цього талановитого, принципового і відважного воїна – велика втрата для Києва і всієї країни, – написав він у своєму Telegram-каналі.

В Києві, окрім Волгоградської, сьогодні перейменували ще близько 40 вулиць, провулків і площ столиці, назви яких пов’язані з росією та радянським минулим. Зокрема, й вулицю Московську у центрі міста – на вулицю Князів Острозьких.


Довідково: Роман Ратушний - київський активіст, який боровся проти незаконних забудов, корупції та поліцейського свавілля. Народився 5 липня 1997 року. У 2018 році він заснував ініціативу "Захистимо Протасів Яр", яка згодом стала громадською організацією.

20 березня під стінами Офісу президента на вулиці Банковій у Києві відбулася чергова акція протесту у підтримку засудженого активіста Сергія Стерненка. В ній брав участь і Ратушний. Його звинуватили у вандалізмі. Ратушний цю інформацію відкидав та стверджував, що під час акції протесту він не був причетний до вандалізму. Його  відправили на цілодобовий домашній арешт з браслетом через його участь в акції протесту під ОП "в темному одязі в темну пору доби".

Низка митців та громадських діячів направили до апеляційного суду клопотання про бажання взяти Ратушного на поруки.

Після 24 лютого Роман Ратушний пішов на війну. Вступив до розвідувального взводу 2-го мотопіхотного батальйону 93-ї окремої механізованої бригади ЗСУ "Холодний Яр". 9 червня Роман Ратушний потрапив у ворожу засідку та загинув.


Нагадаємо, в Києві триває процес дерусифікації. На минулому засіданні, наприкінці серпня, Київрада перейменувала 95 київських вулиць, площ та провулків.

1