У Києві в озері виловили екзотичних риб, які живуть в Північній Америці

Звідки на Осокорках взялися сонячні окуні та іглиця з`ясовують біологи
У Києві в озері виловили екзотичних риб, які живуть в Північній Америці
Сонячний окунь (Фото: Вечірній Київ)
31 Травня 2021, 23:00
читать на русском

В Києві в озері Мартишів на Осокорках біологи виловили 25 сонячних окунів менше ніж за 2 години. Ця екзотична риба живе в Північній Америці.

Про це повідомляє "Вечірній Київ".

Як пояснила докторка філософії в галузі біології, провідна інженерка Інституту гідробіології НАН України Юлія Коваленко, в озерах на Осокорках знайшли цілу популяцію сонячного окуня та іглиці пухлощокої. Ці риби родом з Північної Америки, але через глобальне потепління можуть мігрувати до наших широт. Не виключено, що в озеро риб "завезли" - випустили зі штучних водойм.

За словами науковиці, ці риби нарощують свою популяцію у Києві, передусім у водоймах Осокорківської заплави, через сполучення з Дніпром.

Серед цих озер найбільша чисельність та вікове різноманіття сонячного окуня спостерігається в озері Мартишів, що, ймовірно, пов’язано із наявністю значної кількості водної рослинності. В ній цей вид із яскравим забарвленням у статевозрілому віці може переховуватися від інших хижаків. У озерах Небреж та Тягле сонячний окунь та іглиця пухлощока трапляються у меншій кількості, - каже біологиня.

Іглиця пухлощока (Фото: Вечірній Київ)

Як розповіла Коваленко, сонячний окунь – риба їстівна, але промислового значення не має. Хоча його не заведено споживати в їжу, проте він має доволі смачне м’ясо. За її словами, за смаковими властивостями воно нічим не поступається окуню річковому чи судаку.

Нагадаємо, у Каліфорнії на пляжу знайшли тихоокеанського гімантолофа, або ж "футбольну рибу", яка живе на глибині до 914 м. Вона була одним із персонажів мультфільму "В пошуках Немо".

Читайте також