У КС пояснили, що вони за декларування, але за "правильним" законодавством

Статтю про кримінальну відповідальність за умисне неподання декларації у КС визнали неконституційною через "прогалини" у чинному законодавстві
Важливо
У КС пояснили, що вони за декларування, але за "правильним" законодавством
Конституційний суд (фото з відкритих джерел)
30 Жовтня 2020, 13:11
читать на русском

Конституційний суд України пояснив, чому визнав неконституційною норму про кримінальну відповідальність за умисне неподання декларації.

Про це йдеться у повідомленні на сайті Конституційного суду України.

КС висловив ствердну позицію, що декларування доходів осіб, які здійснюють публічну владу, є беззаперечною вимогою у будь-якій сучасній демократичній державі, - йдеться у повідомленні.

Однак, на думку КС, антикорупційна і судова реформи повинні проводитися без порушення принципів незалежності судової влади та конституційності.

У повідомленні зазначається, що, судді КС, дослідивши склад злочину, передбаченого ст. 366-1 Кримінального кодексу України, дійшли висновку, що через юридичні конструкції, у яких відсутній чіткий перелік законів, неможливо однозначно визначити коло суб`єктів злочину, а "відсилочні норми унеможливлюють встановлення кола їх адресатів".

Виходячи з попереднього твердження, судді КС зробили висновок, що в такій ситуації до відповідальності за умисне неподання декларації можуть бути притягнуті особи, які не є учасниками правовідносин з декларування, а тому свідомо не виконали такого обов`язку.

Зазначене не узгоджується з поняттям правової держави та принципом верховенства права, закріпленим у ч. 1 ст.8 Основного закону України, зокрема такими його елементами як юридична визначеність та передбачуваність закону, - зазначили у суді.

Насамкінець, окреслюючи шляхи виходу із ситуації, у КС пропонують Верховній Раді запровадити нове антикорупційне законодавче регулювання, яке ”забезпечить дотримання принципу верховенства права, складові якого: юридична визначеність, передбачуваність, пропорційність та співмірність”.

Читайте також

Нагадаємо, 27 жовтня стало відомо, що Велика палата Конституційного суду України визнала незаконною статтю 366-1 Кримінального кодексу, яка передбачає покарання за неправдиве декларування.

У НАЗК вважають, що судді Конституційного суду України ухвалили рішення щодо скасування кримінальної відповідальності за неправдиве декларування у власних інтересах.

На виконання рішення Конституційного суду України Національне агентство з питань запобігання корупції закрило доступ до Реєстру декларацій.

29 жовтня президент України Володимир Зеленський скликав термінове засідання Ради національної безпеки і оборони України через рішення Конституційного суду щодо е-декларування. Глава держави наголосив на необхідності термінової реакції на ситуацію, яка склалася після ухвалення КСУ.

Про ситуацію читайте більше у нашому матеріалі КСУ проти всіх: що тепер буде з е-декларуванням.