У МОЗ спрогнозували, коли розпочнеться новий спалах COVID-19 в Україні

Ситуація може різко погіршитись через штам "Дельта"
Головне
У МОЗ спрогнозували, коли розпочнеться новий спалах COVID-19 в Україні
Коронавірус, лікарі у захисних костюмах (фото: УНІАН)
16 Серпня 2021, 14:40
читать на русском

Головний санітарний лікар Ігор Кузін заявив, що зараз Україна орієнтується на COVID-сценарій 2020 року. Новий спалах коронавірусу очікується восени, але через штам "Дельта" це може статись раніше.

Про це Кузін сказав в інтерв'ю "Укрінформу".

Найближчими днями ми не очікуємо, що ситуація буде різко погіршуватися. Ми йдемо за сценарієм 2020 року. І якщо подивитися статистику за аналогічний місяць минулого року, то зараз ми перебуваємо перед піком. Але хочу нагадати, що минулого року пік у нас спостерігався через півтора-два місяці після тих цифр, які ми реєструємо зараз. Підйом захворюваності ми очікуємо десь восени цього року, приблизно в жовтні-листопаді, - зазначив санлікар.

При цьому Кузін додав, що новий спалах коронавірусу може статись раніше через штам "Дельта". За його словами, наразі є всі можливості, аби не допустити це:

  1. Вакцинація дійсно захищає від важкого перебігу - це ключовий момент. Чим більше людей вакцинується, тим менше буде наслідків для системи охорони здоров’я, для здоров'я людей, і тим менше буде летальних випадків восени, коли такий спалах дійсно буде.
  2. Від відповідальної поведінки кожного залежить те, наскільки швидко Україна буде заходити в жовту, помаранчеву або червону зону. Базові профілактичні речі, які стосувалися COVID-19 так само ефективно діють і проти "Дельти". Зокрема потрібно уникати місць масового скупчення людей, використовувати антисептики, обробляти руки, етикет чхання та інше.

Як показує досвід інших країн, спалахи штаму "Дельта" фіксували в організованих колективах. Кузін наголосив, що наразі відкрита можливість вакцинації таких колективів. Це допоможе запобігти швидкому поширенню вірусу.

Крім того, спалахи реєструвалися в закладах освіти, тому в Україні ввели окрему норму, згідно з якою школи не зможуть розпочати навчальний процес, якщо щеплено менше як 80% педпрацівників.

І третя ситуація, коли найчастіше виникали спалахи, це - туристи і люди, які поверталися з відпочинку, перетинали кордон і виїжджали по різних справах за межі країни. Тому ми і прийняли ті зміни, щоб мінімізувати додатковий ризик занесення інфекції з туристами, які повертаються в країну. Коли розроблялися ці протиепідемічні норми, звичайно, аналізувалися кращі практики, досвід Великої Британії, яка зіткнулася з великим спалахом. Після вивчення цих практик ми й дійшли до висновку, які протиепідемічні норми можуть бути ефективними саме стосовно "Дельта" чи іншого штаму, - додав Кузін.

Нагадаємо, що Міністерство охорони здоров'я спрогнозувало, що буде з коронавірусом восени в Україні.

При цьому президент України Володимир Зеленський заявив про те, що Україна готова до осінньої хвилі пандемії COVID-19 нарівні з країнами Європи.

Читайте також наш матеріал: Небезпека "Дельти": хвороба розвивається швидше, а нюх фактично не пропадає

Читайте також