У МЗС України відреагували на масові протести в Казахстані

Народ Казахстану переживає наразі критичний час
У МЗС України відреагували на масові протести в Казахстані
Протести в Казахстані. Фото: NUR.KZ
10 Січня 2022, 17:27
читать на русском

Міністерство закордонних справ України прокоментувало події в Казахстані та уважно стежить за розвитком ситуації.

Про це повідомила пресслужба МЗС.

Засуджуємо насильство, яке спалахнуло у низці казахстанських міст та призвело до численних жертв. Висловлюємо співчуття у зв'язку із загибеллю казахстанців, з якими українців пов'язують багаторічні зв'язки дружби і взаємної поваги, - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що у цей критичний час для народу Казахстану зараз надзвичайно важливо вжити максимальних заходів задля деескалації ситуації і уникнення подальшого насильства, гарантувати дотримання прав людини, забезпечити відновлення роботи об'єктів критичної інфраструктури та систем зв'язку.

Крім того, в українському дипломатичному відомстві прокоментували введення "миротворців" на територію РК: "Іноземні війська мають поважати незалежність, суверенітет та національне законодавство Казахстану і міжнародне право, а їхнє перебування не повинне виходити за межі задекларованого обмеженого часового терміну".

МЗС України продовжуватиме захищати інтереси українців в Казахстані, зокрема надавати їм сприяння у поверненні на Батьківщину. Українцям, які перебувають в РК, рекомендували наразі залишатися в місцях тимчасового проживання та тримати зв'язок з українським посольством, яке інформуватиме про можливі шляхи виїзду з країни.

Нагадаємо, з 1 січня влада Казахстану на 100% підвищила вартість скрапленого газу. Після цього у великих містах республіки розпочалися масові протести. Протестувальники захоплювали адміністративні будівлі, палили автівки поліцейських та навіть повалили пам'ятник колишньому президенту Нурсултанові Назарбаєву в Талдикоргані.

Президент Казахстану оголосив по всій країні надзвичайний стан та доручив уряду на пів року запровадити регулювання цін на скраплений газ, бензин та дизель.

Також Токаєв доручив запровадити державне цінове регулювання із соціально значущих продовольчих товарів, розглянути необхідність запровадження мораторію на підвищення комунальних тарифів для населення терміном на 180 днів.

Увечері 5 січня Токаєв звернувся до ОДКБ з проханням направити миротворців для "стабілізації ситуації в країні". Країни-члени організації пристали на прохання Токаєва і 6 січня почали відправляти силовиків до РК.

Читайте також

1