Українці, яка застрягли в Казахстані, не можуть залишити країну - МЗС

Зараз найбільша кількість таких українців в Алмати – 116
Головне
Українці, яка застрягли в Казахстані, не можуть залишити країну - МЗС
Протести в Казахстані. Фото: NUR.KZ
9 Січня 2022, 20:33
читать на русском

В охопленому протестами Казахстані застрягли 116 українців, які не можуть залишити країну. При цьому серед загиблих, постраждалих або затриманих немає громадян України.

Про це повідомив спікер МЗС України Олег Ніколенко, пише ТСН.ua.

За його словами, зараз найбільша кількість таких українців в Алмати – 116. Міжнародний аеропорт Алмати припинив обслуговування цивільних літаків, оскільки використовується для військово-транспортної авіації держав-членів ОДКБ.

Всі застрягли громадяни забезпечені тимчасовим житлом та продуктами харчування. Загрози їх життю чи безпеці немає. Посольство підтримує з усіма пасажирами постійний зв'язок і інформуватиме їх про подальші кроки, - зазначив Ніколенко.

За попередньою інформацією, відновлення регулярних авіарейсів за маршрутом "Нур-Сулатан - Київ" планується 9 січня. У МЗС зазначили, що зважаючи на заворушення, найбезпечнішим варіантом для українців є залишатися в місцях їхнього тимчасового проживання.

Крім того, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба доручив дипломатам пропрацювати альтернативні шляхи виїзду українців із Казахстану у разі істотних затримок відновлення регулярного авіасполучення.

До цієї роботи долучилися усі українські посольства в регіоні. Водночас головною передумовою будь-яких подальших заходів є стабілізація безпекової ситуації, - підсумував Ніколенко.

Нагадаємо, з 1 січня влада Казахстану на 100% підвищила вартість скрапленого газу. Після цього у великих містах республіки розпочалися масові протести. Протестувальники захоплювали адміністративні будівлі, палили автівки поліцейських та навіть повалили памятник колишньому президенту Нурсултанові Назарбаєву в Талдикоргані.

Президент Казахстану оголосив по всій країні надзвичайний стан та доручив уряду на пів року запровадити регулювання цін на скраплений газ, бензин та дизель.

Також Токаєв доручив запровадити державне цінове регулювання із соціально значущих продовольчих товарів, розглянути необхідність запровадження мораторію на підвищення комунальних тарифів для населення терміном на 180 днів.

Увечері 5 січня Токаєв звернувся до ОДКБ з проханням направити миротворців для "стабілізації ситуації в країні". Країни-члени організації пристали на прохання Токаєва і 6 січня почали відправляти силовиків до РК.

Читайте також