У нас є цілий план для підвищення пенсій на 2022 рік – Лазебна

У березні буде проведено індексацію для всіх пенсіорнерів
Важливо
У нас є цілий план для підвищення пенсій на 2022 рік – Лазебна
Гроші, пенсія, заощадження (Фото: pexels)
5 Листопада 2021, 19:32
читать на русском

Міністерка соціальної політики Марина Лазебна заявила, що у міністерства є цілий план для підвищення пенсій на 2022 рік.

Про це вона розповіла в ефірі Українського радіо.

Пенсії не повинні знецінюватися, потрібно підтримувати їхню купівельну спроможність. Ми розробили законопроєкт 4668 про індексацію пенсій для всіх пенсіонерів, який Верховна Рада прийняла у першому читанні. Всі депутати підтримують цей законопроєкт і, якщо його приймуть у цьому році, то вже у березні проіндексують пенсії для всіх, – сказала Лазебна.

Міністерка наголосила на необхідності впровадження другого рівня пенсійної реформи. В Україні існує єдина солідарна пенсійна система, коли всі працюючі сплачують внески, які йдуть на виплату пенсій. Але на сьогодні мінімальний страховий внесок – 1200 гривень, прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність – 1854 гривні.

Тобто мінімальний внесок на третину менше навіть розрахункового прожиткового мінімуму для непрацездатних. А співвідношення пенсіонерів та працюючих майже 1:1. Тому потрібно збалансувати солідарний рівень, залежний від демографії. Доповнити його накопичувальним, щоб молодь мала гідну пенсійну перспективу, маючи накопичення на своїх рахунках, - додала  Лазебна.

Нагадаємо, що у 2022 році запрацюють персональні кабінети в Єдиній інформаційній системі для контролю майбутніх пенсійних накопичень.

Читайте також

1