У НБУ повідомили, чи можна буде отримати транш від МВФ

Скандальне рішення КСУ викликало у Фонду велике занепокоєння
У НБУ повідомили, чи можна буде отримати транш від МВФ
Фото: НБУ
13 Листопада 2020, 09:06
читать на русском

Голова Національного банку Кирило Шевченко, який із робочим візитом їздив до столиці США Вашингтону, назвав три основні блоки питань, які Україна продовжує обговорювати із Міжнародним валютним фондом, щоб отримати якнайшвидше новий транш.

Про це йдеться в його інтерв'ю для "Голосу Америки".

Так, за словами Шевченка, в МВФ ще досі хвилюються через рішення Конституційного суду України щодо антикорупційної інфраструктури в Україні.

Очільника НБУ зазначив, що скандальне рішення КСУ викликало у Фонду велике занепокоєння, однак, президент Володимир Зеленський надав "чіткі меседжі". У МВФ побачили, що Україна буде докладати всіх зусиль для того, щоб надалі підтримувати антикорупційну інфраструктуру.

Питання антикорупційної інфраструктури є поза межами мандату Національного банку, тому я фізично не є учасником цих перемовин. Але я можу запевнити, що такі перемовини є, і я сподіваюсь, що вони будуть дуже ефективні для обох сторін, - сказав Шевченко.

Окрім того, є питання щодо бюджету на 2021 рік та роботи Національного банку, але НБУ працює та веде перемовини щодо якнайшвидшого отримання нового траншу для України.

В нас є робочий діалог і ми відчуваємо прогрес в наших перемовинах, - наголосив голова Нацбанку.

Читайте також

Нагадаємо, до кінця 2021 року Україна розраховує отримати 700 мільйонів доларів США в рамках чинної програми "Стенд-бай".

У жовтні Кабінет Міністрів України створив міжвідомчу робочу групу з питань координації переговорного процесу з Міжнародним валютним фондом.

Міністр фінансів Сергій Марченко заявляв, що через рішення КСУ про антиконституційність статті про кримінальну відповідальність за умисне неподання декларацій Україна ризикує втратити як уже погоджене фінансування, так і кошти на продовження чинних програм.

У той же час, міністерство фінансів очікує до кінця цього року отримати транш від Міжнародного валютного фонду у межах чинної програми Стенд-бай, оскільки Україна вже виконала 4 структурні маяки програми із 10.