У Раді досі обговорюють можливі моделі економічного бронювання - Арахамія

Попри те, що у більшості така ідея викликає обурення, економіка країни "має працювати, щоби платити військовим більші зарплати"
Важливо
У Раді досі обговорюють можливі моделі економічного бронювання - Арахамія
Давид Арахамія
9 Травня 2024, 16:42
читать на русском

Оборонний комітет Верховної Ради наразі розглядає дві моделі економічного бронювання в Україні.

Про це розповів голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія під час  брифінгу у парламенті.

За його словами, перший варіант - передбачає сплату податку від зарплати щонайменше в 35 000 гривень. А ось другий - це квотне бронювання по галузях. До прикладу він навів людей, котрі працюють у медіа: керівник може забронювати 10% своїх співробітників, однак щомісяця має сплачувати за кожного з них мінімальну заробітну плату військового - 20 тисяч гривень.

"Вони в дискусії. Є дискусія навколо цих тем. З одного боку, ми з вами розуміємо, що ми не можемо навіть жодного долара з цієї величезної допомоги витрачати на зарплати військових. Будь-які зарплати військових. А ми хочемо їх підіймати, хочемо більше військових і таке інше. Це наші гроші, які у вигляді мит та податків", - розповів Арахамія.

Водночас він зауважив, що для того, щоб підіймати заробітну плату військовим в Україні має працювати економіка.

"Але питання справедливості: багато опонентів кажуть, що це тоді багаті не служать, а бідні йдуть до армії", - сказав він.

Арахамія зауважив, що у питанні бронювання вивчався досвід інших країн, однак яке б рішення не було обрано "є багато людей, які "за", а є ті, хто "проти".

"Десь посередині, я думаю, все одно якась модель з’явиться, тому що в цих дискусіях з’явиться якась модель, яка викликає найменше обурення", - зазначив Арахамія.

Нагадаємо, у Верховній Раді може з’явитись законопроєкт про економічне бронювання від мобілізації.

Раніше повідомлялося, що в Україні можуть змінитися правила бронювання військовозобовʼязаних, зокрема критерієм для цього може стати сплата податків з офіційної зарплати чи доходів.

Начебто бронювання від мобілізації зможуть отримати фізичні особи, які сплачують в місяць ПДФО на рівні 6 тисяч гривень, тобто ті, хто має близько 33 400 тисяч гривень окладу. Також звучала пропозиція – поріг офіційної зарплати (оклад) від 35 000 грн, що майже відповідає першому варіанту. Третій параметр: на бронювання може розраховувати співробітник, за якого роботодавець платить близько 14 500 грн ЄСВ (відповідає окладу 66 000 грн). Однак потім від цих ідей відмовилися.

Про чинні правила бронювання можна прочитати тут.

Читайте також

1