У Раді проблеми: 17 "Слуг народу" хочуть скласти мандати

Відтак, збирати необхідні голоси для ухвалення рішень пропрезидентській фракції стає усе складніше
Головне
У Раді проблеми: 17 "Слуг народу" хочуть скласти мандати
Верховна Рада України, голосування (фото: УНІАН)
26 Січня 2024, 16:47
читать на русском

Нині єдності в українському парламенті немає, вважає голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія. Єдність була півтора року тому, а нині ситуація в цьому плані ще гірше ніж до повномасштабної війни.

Про це Арахамія сказав під час дискусії "2024: сценарії для країни" в рамках проєкту LB.ua і EFI Group.

На його думку, країні загрожує парламентська криза через депутатів, які хочуть перестати працювати.

"З парламентом взагалі велика криза наближається, тому що в мене тільки у фракції 17 є заяв на складання мандату. Тобто у нас уже 401 людина в парламенті, ще одну ми точно відпустимо за медичними обставинами – буде 400 людей. 226 (мінімально необхідна кількість для ухвалення рішення – Ред.) з 400 дуже важко збирати, чесно кажучи. В інших фракціях і партіях я теж знаю, що є люди, які хочуть піти. Ми вирішили для себе, що не будемо давати голоси за складання мандатів, тільки якщо медично є дійсно ситуація, а так більше ніяких немає умов, за яким ми будемо голосувати за складання мандатів. Для того, щоб зберегти парламент легітимним", – пояснив він.

Нагадаємо, раніше Арахамія розповідав, що багато народних депутатів хочуть скласти свої повноваження. Але у Раді не хочуть, щоб кількість народних обранців зменшувалася до історичного мінімуму.

За його словами, у Раді хочуть оптимізувати роботу парламентських груп. Він пояснив, що йдеться про мінімальну кількість народних депутатів для створення групи. Наразі для цього необхідно щонайменше 17 нардепів, цю кількість хочуть зменшити до 14-15 осіб.

Як розповів Арахамія, це потрібно для того, щоб парламент до наступного скликання пропрацював у такому ж структурному режимі, як було до початку повномасштабної війни в Україні.

Нагадаємо, 8 грудня Верховна Рада проголосувала за дострокове припинення повноважень трьох народних депутатів: Максима Єфімова з "Відродження", позафракційного Дмитра Шпенова та Віталія Данілова з "Батьківщини". Після цього у Раді залишився 401 депутат. Це антирекорд для українського парламенту.

Повідомлялося, що Верховна Рада України загалом може втратити близько 50 депутатів через низку причин, яких не зможе замінити за передбаченою законом процедурою черед дію воєнного стану. Однією з таких причин є приналежність до проросійських політичних сил. Враховуючи всі перераховані ризики, наразі мінімальна можлива кількість депутатів – 354. Проте в будь-який момент можуть з'явитися нові кримінальні провадження та ротації в уряді.

Читайте також

1