У Росії є спецпідрозділи, які працюють лише за українським напрямом - СБУ

Для дезінформації РФ використовує телеканали, інформаційні портали, вебресурси, соцмережі та блогерів
У Росії є спецпідрозділи, які працюють лише за українським напрямом - СБУ
Начальник управління Департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк Фото: ssu.gov.ua
9 Березня 2021, 16:31
читать на русском

Спецслужби Російської Федерації ведуть цілеспрямовану роботу проти України в інформаційній сфері, а їхні окремі підрозділи працюють лише на розхитування ситуації в Україні.

Про це заявив начальник управління Департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк на форумі "Україна 30" у вівторок, 9 березня.

За словами Вітюка, в умовах гібридної війни масштабність інформаційної агресії Росії, яка організовується та координується цими структурами, зростає на порядок. Вони сконцентровані на проведенні спеціальних інформаційних операцій та акцій, зокрема підривного характеру.

Тобто є окремі підрозділи, які працюють виключно "по Україні" і отримують на це фінансування, - зазначив Вітюк.

Як повідомив керівник ДКІБ, інструментами в гібридній війні стають: телеканали, інформаційні портали, вебресурси, спільноти у соцмережах, поштові сервіси, телеграм-канали, так звані фабрики тролів та окремі блогери. Вони використовуються для антиукраїнської пропаганди та дестабілізації ситуації в нашій країні.

Читайте також

Минулого року Служба безпеки України заблокувала понад 2,5 тисячі спільнот у соцмережах з мільйонною аудиторією та понад 20 бот-мереж потужністю більше ніж 60 тисяч акантів, нейтралізувала понад 600 кіберінцидентів та кібератак на інформаційні ресурси органів державної влади, припинила діяльність 20 хакерських угруповань, причетних до таких атак.

Через такі мережі збирають розвідувальні та персональні дані громадян України, а потім атакують органи влади та об’єкти критичної інфраструктури держави, - наголосив Вітюк.

Значна частина таких ботомереж і кібератак координуються саме з Росії. СБУ оголосила про підозри окремим блогерам та адміністраторам телеграм-каналів, зокрема щодо державної зради і розпалювання національної ворожнечі та ненависті.


Контекст. Міністр культури України Олександр Ткаченко заявив, що для боротьби з дезінформацією створять Центр протидії дезінформації. За словами міністра, український центр протидії дезінформації має запрацювати вже в березні.

Також президент України Володимир Зеленський вважає ефективною боротьбу в Україні з російською пропагандою.